Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 08:06

Οι δεσμεύσεις Αθήνας - Ευρωπαίων ορίζουν τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Το σενάριο για περιορισμένη έως και «συμβολική» συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα.

Από την έντυπη έκδοση 

Των Νίκου Μπέλλου και Νατάσας Στασινού 

Το σενάριο για περιορισμένη έως και «συμβολική» συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και της ίδιας της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χθες σχολίασε για πρώτη φορά πως η συμμετοχή μπορεί να λάβει «διάφορες μορφές», ανάλογα με τις δεσμεύσεις τόσο της Αθήνας όσο και των Ευρωπαίων εταίρων.

Καθοριστικές για το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σήμερα και τις επόμενες δύο μέρες στην Ουάσιγκτον. Θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το τοπίο της επόμενης μέρας, τόσο στο εσωτερικό των θεσμών όσο και στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της Συνόδου, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, αλλά και «ρεαλιστικούς» δημοσιονομικούς στόχους, αμφισβητώντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επανέλαβε δε την ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και υπογράμμισε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα «κούρεμα».

Η ελάφρυνση του χρέους, είπε, μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση επιτοκίων.

Αν και η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, από δηλώσεις αξιωματούχων τόσο του οργανισμού όσο και της Ε.Ε. διαφαίνεται ότι αυτή θα είναι πιθανότατα αρκετά περιορισμένη έως και «συμβολική».

«Το τελευταίο πράγμα που η Ελλάδα χρειάζεται τώρα είναι καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, ενώ πρόσθεσε πως απαιτούνται «ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα».

Σημείωσε δε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την τρόικα, αν και όπως είπε η επίσημη συμμετοχή του μπορεί να ποικίλλει.

«Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε. Η μορφή της συμμετοχής μας, όμως, θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας αλλά και των Ευρωπαίων» τόνισε.

Των δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του Ταμείου είχαν προηγηθεί εκείνες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πολύ μικρή, ακόμη και κάτω του 10% του προγράμματος. «Η εμπλοκή του ενδεχομένως να είναι συμβολική, αλλά είναι σημαντική» τόνισε.

Οσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, η κ. Λαγκάρντ σχολίασε πως αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ακόμη και εάν τελικά αποδειχθεί εφικτός μια χρονιά «με ηρωικές προσπάθειες» από την Ελλάδα, πιθανότατα δεν είναι διατηρήσιμος. Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του διεθνούς οργανισμού για την ανάγκη ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα: δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, στέλνοντας διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και το Ταμείο εργάζεται για αυτό, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε ομιλία του στο ινστιτούτο Peterson, σημείωσε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι όντως πολύ δύσκολος για την Ελλάδα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί. Παράλληλα φέρεται να σχολίασε πως η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους θεσμούς και την Αθήνα είναι «αδύναμη».

Οι επαφές

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον θα είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό αίτημα, πολιτικοί και τεχνοκράτες, ενώ αυτού του τύπου οι συζητήσεις, δηλαδή οι ανεπίσημες, βοηθούν πάντα, όπως τονίζουν, στο ξεκαθάρισμα της κατάστασης.

Οπως ανέφερε κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, η παρούσα διαπραγμάτευση μπορεί να μη συγκρίνεται με την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, ωστόσο η πολυπλοκότητα των ζητημάτων την καθιστά εξαιρετικά δύσκολη. Επί τάπητος θα τεθεί βεβαίως και η δημόσια πλέον διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ τόσο σε σχέση με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους, όσο και με τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε στα μέσα της εβδομάδας ως ευκαιρία την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, γιατί, όπως είπε, «έχουμε τις βασικές παραμέτρους και μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, καθώς και το θέμα του χρέους».

Πρώτες σε προτάσεις

Σε συνέντευξή του στο EurActiv.gr ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αποκάλυψε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πρώτες σε αριθμό προτάσεων για το Σχέδιο Επενδύσεων Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. «Το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι πανάκεια και δεν θα αποκαταστήσει από μόνο του την εμπιστοσύνη» σχολίασε, προσθέτοντας ότι είναι παρ’ όλα αυτά «δομικό στοιχείο για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Δηλώσεις, συναντήσεις, αλήθειες

Χθες ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο, αλλά και ο πρόεδρος της ισχυρής πολιτικά επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ζήτησαν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με βάση τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου. Χρήσιμες είναι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, ωστόσο και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι δεν παίζουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ρόλο σημαντικό μπορεί να παίξει παρασκηνιακά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που συναντήθηκε προχθές με τον πρωθυπουργό και κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα, για την προετοιμασία των συναντήσεων που θα έχει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη βδομάδα με την καγκελάριο Μέρκελ. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, αλλά προς την πλευρά του ΔΝΤ. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει μεγάλη επιρροή στο Βερολίνο σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. «Δεν πληρώνουν οι Αμερικανοί για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά εμείς», είχε πει στη διάρκεια της περσινής κρίσης ο κ. Σόιμπλε, στέλνοντας και το μήνυμα ότι δεν περνούν οι πιέσεις.

Το βέβαιο είναι πως το ΔΝΤ δεν γίνεται να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού υπάρχει ρητή δέσμευση για αυτό των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας προς τα εθνικά τους κοινοβούλια, η οποία χρονολογείται από τον Μάιο του 2010. Κρίσιμη παράμετρος των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον θα είναι η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο ζήτημα του χρέους. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια μετακίνηση του Βερολίνου, δεν θα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Συνεπώς ούτε οι Γερμανοί έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν αρνητικοί, ωστόσο το ζητούμενο είναι πόσο μακριά θα πάνε σε μια ελάφρυνση.