Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 11:52

Ταϊλάνδη: Αύξηση των επιτοκίων για περιορισμό του πληθωρισμού

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει την αξία του νομίσματός της, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης.

Η Bank of Thailand αύξησε το επιτόκιο της επαναγοράς των 14 ημερών, στο 2,75%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διοικητή της, Atchana Waiquamdee, στους δημοσιογράφους, σήμερα στην Μπανγκόκ. Και οι οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν αυτήν την αύξηση, την έκτη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν τα επιτόκια ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, του 1,25%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιταχυνθεί, καθώς η Ταϊλάνδη αυξάνει τους μισθούς και επιτρέπει στο κόστος των καυσίμων να ταιριάξει στην αγορά, είπε σήμερα ο Atchana.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ώθησαν τον πληθωρισμό της Ταϊλάνδης στο 3,8% τον Ιούνιο και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1998. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, θα εμφανίσει φέτος το πρώτο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από την ασιατική κρίση του 1997, εξ αιτίας του υψηλού κόστους των εισαγωγών καυσίμων.