Η Ελλάδα πρέπει κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Το τελευταίο πράγμα που η Ελλάδα χρειάζεται τώρα είναι καθυστερήσεις» ανέφερε και τόνισε πως χρειάζονται ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα. Εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Η Ελλάδα πρέπει κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Το τελευταίο πράγμα που η Ελλάδα χρειάζεται τώρα είναι καθυστερήσεις» ανέφερε. Όπως είπε, χρειάζονται ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα.
Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την κυβέρνηση.
Ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.
Για το χρέος υπογράμμισε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων.
Επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».
Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.