Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 10:58

Εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Θετικά νέα από τη διαπραγμάτευση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να «ξεφύγει» από το πτωτικό σπιράλ, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Θετικά νέα από τη διαπραγμάτευση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να «ξεφύγει» από το πτωτικό σπιράλ, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,35% στις 546,93 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,46% στις 147,93 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 8,02 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και 16 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,21% στις 28,76 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank παραμένουν αμετάβλητες, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,67% και η Attica Bank κατά 3,36%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Τιτάνα διολισθαίνουν άνω του 1,50% ενώ κοντά στο 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 2% και των Folli-Follie και OΠΑΠ κατά 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει θα διεκδικήσει στην Ουάσιγκτον η Αθήνα, ζητώντας σταθερά επιτόκια, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που φέρονται να γνωρίζουν το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα θα προτείνει ένα ανώτατο όριο για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων, και το υπόλοιπο 7% να προορίζεται για αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. 

Από την πλευρά του, η λύση για την Ελλάδα είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ. Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Αθήνας να προωθήσει τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό, σημειώνοντας με νόημα ότι «ο καθένας που συμμετέχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα».

Την ίδια ώρα, πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor). Όπως αναφέρει η έκθεση «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».

Τέλος, στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Το «παρών» στη Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 - 17 Απριλίου, θα δώσει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

naftemporiki.gr