Ιδιαίτερα δραματικές εξελίξεις - με σχετικά άμεση και μακροπρόθεσμη μη αναστρέψιμη ζημιά - «βλέπει» το ΙΟΒΕ, σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος.
Του Γιάννη Κανουπάκη
Ιδιαίτερα δραματικές εξελίξεις - με σχετικά άμεση και μακροπρόθεσμη μη αναστρέψιμη ζημιά - «βλέπει» το ΙΟΒΕ, σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ύφεση της οικονομίας θα παρουσιάσει μικρή ενίσχυση - γύρω στο 1% του ΑΕΠ - και πάντως, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση.
Παρουσιάζοντας την πρώτη τριμηνιαία φετινή έκθεση του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τακης Αθανασοπουλος, διαπίστωσε ότι η συνολική κατάσταση - αν δεν είναι χειρότερη - δεν διαφέρει από εκείνη του 2010.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, έκανε λόγο για έλλειψη σωστού προσανατολισμού στην πολιτική, προσθέτοντας ότι όσο δεν μεταρρυθμίζεται η οικονομία, τόσο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης της κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι, τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο, θα επηρεάσουν δυσμενώς τόσο την ιδιωτική κατανάλωση, όσο και την απασχόληση στο λιανεμπόριο και την εστίαση.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν, παρά την προβλεπόμενη άνοδο του τουρισμού. Η ανεργία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αναμένεται να αυξηθεί στο 25,2% φέτος από 24,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Την ίδια ώρα, το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα - ως αποτέλεσμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων - εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον αποπληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα, η αύξηση του ΦΠΑ και η επερχόμενη αύξηση των έμμεσων φόρων θα λειτουργήσουν ανασχετικά.
Ως αποτέλεσμα, το Ινστιτούτο προβλέπει, για το τρέχον έτος, μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών.