Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 11:21

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε σταθεροποιητικά επίπεδα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αποτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Σε σταθεροποιητικά επίπεδα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αποτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.17), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,11% στις 552,81 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,06% στις 150,10 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 5,11 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,50% στις 30,09 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,44%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,04% και η Eurobank κατά 1,13%. Η Alpha Bank από την πλευρά της, παραμένει αμετάβλητη στα 1,730 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και Jumbo διολισθαίνουν άνω του 1,50% , ενώ αντίθετα, η μετοχή της Coca – Cola HBC ενισχύεται κατά 1,60%.

Την ίδια στιγμή, ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων αναμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.   O ίδιος απέδωσε τις καθυστερήσεις στη φύση των «ανοιχτών» ζητημάτων, καθώς όπως υποστήριξε, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο φόρος εισοδήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνιστούν δύσκολα πολιτικά και τεχνικά θέματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι Ευρώπη και ΔΝΤ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο ορισμένα ζητήματα, υποστηρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για μία «χρήσιμη συζήτηση». Άλλωστε, διαβεβαίωσε ότι στα θέματα – κλειδιά δεν παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ταμείου. «Υπάρχει συμφωνία επί των στόχων, όπως αυτοί καθορίστηκαν το προηγούμενο Καλοκαίρι, αλλά φυσικά, υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι για να τους επιτύχουμε» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Σχετικά με τα μέτρα που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για τις επιπτώσεις ορισμένων εξ αυτών, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο στόχος για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει σε ισχύ. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή της ονομαστικής του μείωσης βρίσκεται εκτός των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του να καταστεί διαχειρίσιμο. «Υπάρχουν διάφορα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δίχως να επιβαρύνονται οι πιστώτριες χώρες» εξήγησε αναλυτικά.

Συγχρόνως, στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», υποστήριξε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει παράλληλα, το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του Ταμείου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στο ίδιο προσχέδιο, το ΔΝΤ ζητεί από τους Ευρωπαϊκούς «θεσμούς» μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους. «Παρά τη γενναιόδωρη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη» σημειώνεται στο προσχέδιο.

Τέλος, σε τέσσερις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕπροσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, στο πρακτορείο Reuters. Όπως επισήμανε, η ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων έχει ήδη εκδηλώσει το επίσημο ενδιαφέρον της, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν ακόμη τρεις επενδυτές. Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, πρόταση θα υποβάλλουν τόσο οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) όσο και η ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ «Η πρόταση των δύο εταιρειών ενδεχομένως, να είναι κοινή» έσπευσε να διευκρινίσει.

naftemporiki.gr