Η απογοήτευση, από την αδυναμία των παραγόντων που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση για την πρώτη Αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, αλλά και η αρνητική κληρονομιά που θα κουβαλήσουν οι αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς, στη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρέος της χώρας, στην «έδρα του», συνέβαλλαν στην χθεσινή κάθοδο.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η απογοήτευση, από την αδυναμία των παραγόντων που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση για την πρώτη Αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, αλλά και η αρνητική κληρονομιά που θα κουβαλήσουν οι αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς, στη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρέος της χώρας, στην «έδρα του», συνέβαλλαν στην χθεσινή κάθοδο.
Εκτιμούμε ότι αυτοί που τόλμησαν να αγοράσουν χθες, με τον 25άρη στο -3%, είναι όσοι ρευστοποίησαν μέρος της θέσης τους στις τράπεζες του 25άρη, από τις 30 Μαρτίου ως και την Πρωταπριλιά. Δεν εξηγείται διαφορετικά το φαινόμενο του διαρκούς σκαρφαλώματος των βασικών δεικτών από τις 11:32 ως το πέρας σχεδόν της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο ΓΔ ανέκτησε τελικά, στις 16:55, 9 από τις 15,5 μονάδες της αρχικής βουτιάς, με τζίρο λιγότερο από το μισό εκείνου που δαπανήθηκε για να βρεθεί από τις 561 μονάδες στις 545,5.
Οι επενδυτές στο ΧΑ χθες, μέρα διεθνούς νευρικότητας που η άνοδος του πετρελαίου συνέβαλλε σε κλεισίματα με κέρδη στους δείκτες των χρηματιστηρίων, πίεσαν άγρια στις συναλλαγές της πρώτης ώρας και κατόπιν μείωναν διαρκώς τις απώλειες των βασικών δεικτών. Έκλεισαν ωστόσο με υπολογίσιμες απώλειες και έστειλαν μηνύματα αρνητικά σε όσους υπολογίζουν σοβαρά την τεχνική ανάλυση.
Αυτά έγιναν μόνο από την εντύπωση που προκλήθηκε από την αποχώρηση των ανώτατων κλιμακίων του κουαρτέτου χωρίς να βγει λευκός καπνός από το… Χίλτον. Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ περιγράφει την αίσθηση που έχουν εγχώριοι αναλυτές: «Με προσομοίωση της διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο Βατικανό τείνει να εξελιχθεί και η διενέργεια των διαπραγματεύσεων των Εκπροσώπων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές. Και τούτο γιατί όπως η επιτυχής διαδικασία νέου Πάπα οδηγούσε στη διοχέτευση λευκού καπνού από τις καμινάδες του Βατικανού, ενώ αν αποτύγχανε ο καπνός ήταν μαύρος, με ανάλογο τρόπο η διενέργεια διαπραγματεύσεων τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις αίθουσες του Χίλτον αναπτύσσει αισθήματα προσδοκιών για το αποτέλεσμά τους τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Δυστυχώς όμως η διαδικασία δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα, παρατείνοντας καθημερινά τις συζητήσεις και αυξάνοντας την αβεβαιότητα τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και για το χρόνο που θα επιτευχθεί».
Σήμερα ωστόσο οι συναλλασσόμενοι θα λάβουν υπόψη το πάγωμα των ιθυνόντων του ΔΝΤ στο άκουσμα της απόφασης της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «H ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», υποστήριξε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Το πώς θα συνδυαστεί αυτή η κίνηση με την μη κατάληξη της διαπραγμάτευσης και τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε μεγάλες πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης είναι θέμα των μοντέλων και των πληροφοριών που διαθέτουν οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι.
Για αυτό η τάση σήμερα δεν θα είναι απλή συνέχεια της διαπραγμάτευσης στο πνεύμα που επικράτησε χθες, καθώς αυτή η απόφαση ανεβάζει την ένταση στο μέτωπο της Αξιολόγησης και πιθανά ορισμένοι να θεωρήσουν ότι υπήρξε ρήξη στην Αθήνα που συμφωνήθηκε να μείνει βουβή με την ελπίδα να συνεχιστεί άτυπα η διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον. Τότε η κατάθεση νομοσχεδίων με υπογράμμιση της κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης πιθανά να εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια που θα αποκλείσει το ΔΝΤ από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά θα φέρει το Grexit στις σκέψεις και τις αντιδράσεις των θεσμικών στην αγορά ομολόγων και συνεπώς και στο ΧΑ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι κίνηση που δείχνει ότι η Αξιολόγηση βρίσκεται σε τροχιά για να κλείσει. Σήμερα θα φανεί στο ταμπλό ποιος πείθει ποιον.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη κοντά στο 1% εμφάνισαν στην χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το ράλι στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 17.721,14 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,80% στις 4.872,09 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,97% στις 2.061,75 μονάδες.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 4,09% στα 42,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,11% στα 44,54 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην πώληση του 8,6% της Lazada Group στην Alibaba Group Holdings προχώρησε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco. Η Lazada δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου - κυρίως στην αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας.
Το ύψος της συνολικής επένδυσης της Alibaba αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1 δισ. δολάρια. Μετά τη συναλλαγή, το εναπομείναν ποσοστό της Tesco στη Lazada κατέρχεται στο 8,3%.
Στις ΗΠΑ, την πρώτη αύξηση των τελευταίων εννέα μηνών εμφάνισε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,2%. Η άνοδος οφείλεται κυρίως, στη μερική ανάκαμψη της τιμής της βενζίνης. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,1%. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2015, οι τιμές διολίσθησαν κατά 6,2%.
Συγχρόνως, κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ-», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Η υποβάθμιση αντανακλά την υψηλή έκθεση του αραβικού κράτους στην αγορά του πετρελαίου, καθώς η πτώση της τιμής του αναμένεται να δημιουργήσει σημαίνουσες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Σύμφωνα με τον Fitch, το έλλειμμα της κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,8% του ΑΕΠ το 2016, λόγω των μειωμένων εσόδων από την πώληση του πετρελαίου.
Παράλληλα, κατά 2,9% αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις της BMW, σημειώνοντας τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό πωλήσεων (201.352 οχήματα) όλων των εποχών. Συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων των Mini και Rolls-Royce, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,5% στα 240.659 οχήματα.
Τέλος, κατά 92% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Alcoa στο α' τρίμηνο του 2016, πληττόμενα από τις αδύναμες τιμές του αλουμινίου. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 16 εκατ. δολαρίων έναντι 195 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, μειώθηκαν κατά 15%, καθώς διαμορφώθηκαν μόλις στα 4,9 δισ. δολάρια. Για το 2016, η Alco αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αλουμίνιο κατά 5% και συγχρόνως, αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά 2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποφασίζουν την ανάληψη κινδύνου σαν θετική αντίδραση στο ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 6.245 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,84% στις 9.765 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,82% στις 4.348 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,61% στις 334,91 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Arcelormittal εμφάνισε κέρδη άνω του 2% μετά την αναβάθμιση της τιμής - στόχου από την Goldman Sachs. Οριακή άνοδο έως 1% σημείωσαν και οι μετοχές των Monte dei Paschi di Siena και Banco Popolare.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 3,22% στα 41,66 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,34% στα 44,26 δολάρια.
Από την πλευρά της, το ενδεχόμενο δημιουργίας μητρικής εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου, ΚΥΠΡ-1,32% στο πλαίσιο της προσπάθειας εισαγωγής της στην κατηγορία premium του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange). H κυπριακή τράπεζα βρίσκεται σε συνεχής διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και έχει αξιολογήσει μία σειρά πιθανών επιλογών.
Εκτός της εισαγωγής στην κατηγορία premium, η Τρ. Κύπρου έχει θέσει ως στόχο και την ένταξη στους δείκτης FTSE UK. Πάντως, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή της έδρας της και διαβεβαιώνει ότι το φορολογικό και τραπεζικό εποπτικό καθεστώς του Ομίλου αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο.
Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εξακολουθώντας ωστόσο, να απέχουν παρασάγγας από τον στόχο της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,8% έναντι του Φεβρουαρίου και κατά 0,1% έναντι του Μαρτίου του 2015.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας υποχώρησαν κατά 8,9% , υπονομεύοντας τις προοπτικές αύξησης του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η ανάκαμψη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.
Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσε το δ' τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών κατοικιών σε Ευρωζώνη και Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% στην Ε.Ε. έναντι του δ' τριμήνου του 2014.
Παράλληλα, έναντι του γ' τριμήνου του 2015, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες στην Ευρωζώνη, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ε.Ε. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση παρατηρήθηκε στη Σουηδία (14,2%) και στην Ουγγαρία (10,3%), ενώ η υψηλότερη πτώση στην Κροατία (2,1%) και στην Ιταλία (0,9%).
Τέλος, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών αυξήθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του Μαρτίου του 2015, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Δεκέμβριο του 2014.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στο 0,4%. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,5% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2014. Παρ΄ όλα αυτά, οι επιδόσεις της οικονομίας απέχουν παρασάγγας από τον στόχο της Bank of England, ο οποίος ανέρχεται στο 2%.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν ανώτεροι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά χρονικά διαστήματα.
Στο πρωινό σχόλιο των παραγώγων αναφέραμε:
«Η στατιστική προϊστορία προσφέρει τα ακόλουθα στην μελέτη για την πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη. Ο δείκτης έχει περάσει πάνω από τις 150 μονάδες, μετά την έγγραφή στις 11/2 του ελάχιστου έτους και όχι μόνο για τον 25άρη (κλείσιμο στις 114,13 μονάδες ελάχιστο μέρας 107,52) εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, από τη σύνοδο της 3ης Μαρτίου και έκτοτε, συσσωρεύει, έχοντας ως άνω όριο τις 160 μονάδες και κάτω τις 145,56. Αυτά τα χαμηλά της ζώνης συσσώρευσης, ορίστηκαν στο τέλος μιας πτωτικής αλυσίδας που ξεκίνησε στις 16/3, αφού ο δείκτης χτύπησε στις 159,68 μονάδες, και κατέληξε στις 22 Μαρτίου σε κλείσιμο στις 147,89 μονάδες και χαμηλό τις 145,56.
Από εκείνα τα επίπεδα όμως ο δείκτης στηριγμένος στις τράπεζες κύρια έφθασε στις 163,11 στις 30 Μαρτίου κλείνοντας πάνω από τις 160 μονάδες κατά 36 εκατοστά. Από τα πρόσφατα υψηλά από την τελευταία σύνοδο του Μαρτίου ως την περασμένη Πέμπτη, ο δείκτης με 5Χ5 πτωτικές έπιασε ως σκληρό πυθμένα τις 149,39 και αντέδρασε διακριτικά, με κλείσιμο χθες στις 152,96 μονάδες κατόπιν πτώσης -0,14%. Σε περίπτωση πιέσεων ανησυχία θα προκαλέσει η καθοδική διέλευση των 149 μονάδων, αφού θα ανοίξει το δρόμο για τις 147 και αργότερα για τις 145,5 μονάδες».
Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με πτωτικό χάσμα και κινήθηκαν βίαια πτωτικά με αποτέλεσμα οι δείκτες να οδηγηθούν στο κατώτερο μέρας, στις 11:33 περίπου. Οι τιμές του ελάχιστου μέρας που ήταν οι 545,75 από 559,03 μονάδες για τον ΓΔ ενώ ο 25άρης βρέθηκε στις 147,88 από 152,10 τη Δευτέρα, που τους έδιναν μεταβολές της τάξης του -3%. Ο ΓΔ είχε χθες κλείσιμο στις 560,97 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 556,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 152,96 και άνοιξε στις 151,93 αυτές οι τιμές ήταν και τα μέγιστα μέρας. Αμέσως μετά με την εγγραφή του ελάχιστου πέρασαν στην ανοδική αντίδραση και όρισαν στις 16:53 το ενδοσυνεδριακό μέγιστο για ΓΔ και 25άρη και ήταν οι 554,8 για τον ΓΔ και οι 150,56 για τον 25άρη αλλά σημειώθηκε στις 15:30. Κατόπιν οι εντολές που εισήχθησαν όρισαν πλάγια κίνηση για τους δείκτες.
Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το αποτέλεσμα και το αλλοίωσαν προς τα κάτω οριακά για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες πιέζονται οι ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Ξεχώρισε για την άνοδό του ο FTSEM +0,12%.
Διεθνώς επικρατούσε μια μεταβαλλόμενη και κυρίως ανοδική ατμόσφαιρα από την επιστροφή της ανόδου στην ισχύ του δολαρίου και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν από το σκαμπανέβασμα του ευρώ.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε και μάλιστα επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (16 από 14) έναντι των ανοδικών (7 από 9) με δυο (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 12 είχαν άνοδο και 3 ήταν αμετάβλητες. Στα 45,840 από 40,671 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,55 από 25,3 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε γιατί οι πιέσεις αγκάλιασαν αρχικά το σύνολο των κλάδων.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,03%, ο CAC είχε μεταβολή +0,00%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα κατόπιν επικράτησε καθοδική τάση που στη συνέχεια ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,41% και +0,29%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,34% και έφθασε στις 553,43 από 560,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,01 από 152,96 με μεταβολή -1,93%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 0,8 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,2 της μονάδας στον 25άρη και έτσι έκλεισαν πολύ κοντά στο μέσο του εύρους μιας μεγάλης διακύμανσης ημέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +2,37% από -1,02%, Χημικών +1,39% από -0,69%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,19% από +1,90%, ο FTSEM +0,12% από +3,79%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,03% από +0,33% και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,001% από +0,20%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Τραπεζών -4,24% από +0,22%, Υγείας -3,03% από +18,70%, Τηλεπικοινωνιών -2,65% από -1,18%, ο 25άρης -1,93% από -0,14%, Τεχνολογίας -1,70% από -0,46%, ο ΓΔ -1,34% από -0,11%, Πρώτων Υλών -1,29% από -1,57%, Κοινής Ωφέλειας -1,25% από +0,27%, Πετρελαίου Αερίου -1,23% από -0,80%, Κατασκευές Υλικά -0,88% από +0,22%, Τροφίμων Ποτών -0,62% από +0,56%, Εμπορίου -0,20% από +1,13%, Ταξίδια Αναψυχή -0,02% από -1,09%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,840 από 40,671 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,063 από 8,430 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,095 από 30,780 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,298 από 1,125 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,363 από 41,947 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 75,618 από 58,947 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 46 των καθοδικών σε 59 από 48 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 19.
Τεχνική ανάλυση
Για τον ΓΔ με βάση την στατιστική προϊστορία για το τρέχον έτος, δύο είναι οι αμέσως επόμενες στηρίξεις του και για τον εντοπισμό τους, δεν χρειάζονται πολύπλοκα «εργαλεία». Γιατί οι συναλλασσόμενοι έχουν αρκετά βραχύ ορίζοντα στις κινήσεις τους, όχι μόνο γιατί ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των επαγγελματιών διαχειριστών, αλλά γιατί αυτό επιβάλει η νευρικότητα που προκαλεί η βαρύτητα των πολιτικών εξελίξεων στη διαμόρφωση της τάσης.
Προσφάτως λοιπόν οι θεσμικοί μάζεψαν μετοχές και συνέχισαν να αγοράζουν επί πέντε συνόδους στη σειρά, όταν ο ΓΔ, στις 22/3, χτύπησε τα χαμηλά των 536 μονάδων. Από εκείνα τα επίπεδα κατέληξε στις 585 μονάδες στις 30/3.
Μια στήριξη που λειτούργησε πιο πριν ήταν και αυτή στις 21 Ιανουαρίου, όταν τελείωσε η κατηφόρα του Ιανουαρίου. Τότε με μέγιστο στις 536,35 μονάδες και κατώτερο τις 519,19, έκλεισε στις 523 μονάδες.
Άρα αν ο ΓΔ αγνοήσει τις 536 μονάδες σε μια πιθανή του υποχώρηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για να φθάσει ως τις 520. Εκεί η στήριξη είναι ισχυρότερη. Τεχνικά, αν κατέβει ακόμα χαμηλότερα, τον περιμένει η ζώνη μεταξύ 490 και 500 μονάδων που σχηματίστηκε από την οροφή στο πρώτο άλμα του μέσου όρου μετά την εγγραφή των χαμηλών βίου στο ευρώ για την αγορά και τους δείκτες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Με προσομοίωση της διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο Βατικανό τείνει να εξελιχθεί και η διενέργεια των διαπραγματεύσεων των Εκπροσώπων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές. Και τούτο γιατί όπως η επιτυχής διαδικασία νέου Πάπα οδηγούσε στη διοχέτευση λευκού καπνού από τις καμινάδες του Βατικανού, ενώ αν αποτύγχανε ο καπνός ήταν μαύρος, με ανάλογο τρόπο η διενέργεια διαπραγματεύσεων τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις αίθουσες του Χίλτον αναπτύσσει αισθήματα προσδοκιών για το αποτέλεσμά τους τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Δυστυχώς όμως η διαδικασία δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα, παρατείνοντας καθημερινά τις συζητήσεις και αυξάνοντας την αβεβαιότητα τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και για το χρόνο που θα επιτευχθεί.
Το αποτέλεσμα είναι εμφανώς αρνητικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουδείς μπορεί να μιλήσει πλέον με ασφαλή τρόπο για το ενδεχόμενο υλοποίησης συμφωνίας πριν το Πάσχα, καθώς το σενάριο λήψης απόφασης από το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι πλέον εξαιρετικά αισιόδοξο για να υιοθετηθεί. Ενόψει λοιπόν της αυξημένης αβεβαιότητας, οι προσδοκίες για τη βραχυχρόνια κίνηση του Γενικού Δείκτη είναι ότι θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά με την ζώνη των 530 μονάδων να συνιστά περιοχή όπου θα δοκιμαστούν οι αντιστάσεις.
Η τακτική, πάντως, της συγκράτησης των απωλειών του Γενικού Δείκτη, μέσω της επιλεκτικής υποβοήθησης από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αποτύχει στο βαθμό που οι όγκοι πωλήσεων αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας κραδασμούς και απρόβλεπτη υποχώρηση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή έχει μέχρι τώρα αποφευχθεί καθώς υφίστατο ένα "consensus" ως προς την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου.
Πάντως, στην Αγορά των ομολόγων παρατηρείται μάλλον ψύχραιμη στάση, με τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων να κινούνται ελαφρώς πάνω από το 9%.
Κατά τα λοιπά, το αισιόδοξο μήνυμα από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, σε σχέση με την πρόοδο των Ιδιωτικοποιήσεων "υπονομεύθηκε" από τις "άστοχες" δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για το ενδεχόμενο ανατροπής…της συντελεσμένης μεταβίβασης, με τον ίδιο να είναι παρών στην τελετή του Μαξίμου.
Είναι αναγκαία η δρομολόγηση νέων Αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμένας Αθηνών) ώστε να διαχυθεί το μήνυμα ότι δεν έχει μεταβληθεί η βούληση για την προώθηση στοχευμένων διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελληνική Οικονομία καθώς το υφεσιακό περιβάλλον συνεχίζει να κυριαρχεί, με τις Επιχειρήσεις να συνωστίζονται για αλλαγή της έδρας τους, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος στο οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί η αύξηση των φορολογικών βαρών επί Ιδιωτών και Επιχειρήσεων.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι συνεχίζει να επιτείνεται η αίσθηση ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη για τις Δυτικές Οικονομίες, ενώ ίσως οι εξελίξεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για τις Αναδυόμενες.
Επιπλέον, αυξάνει η φιλολογία για το ενδεχόμενο χρήσης ακόμη και του ακραίου μέτρου της χρήσης του 'από ελικοπτέρου χρήματος' από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς οι ποσοτικές χαλαρώσεις αδυνατούν να οδηγήσουν τη ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία και οι Κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να εξετάσουν εναλλακτικές στρατηγικές δράσεων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν στις αρχές των συναλλαγών κέρδη σήμερα Τετάρτη μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο προσφέρει την ελπίδα ότι η οικονομία σταθεροποιείται, γεγονός που υποστηρίζει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου και βοηθά στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.
Από την Κίνα ανέφεραν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 18,7% σε ρήτρα γιουάν το Μάρτιο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές εμφάνισαν μια μικρή μόνο πτώση -1,7%. Αυτό ήταν μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ακόμη και αν τα δεδομένα σε αυτή την εποχή του χρόνου τείνουν να διαστρεβλώνονται από τις διακοπές για το νέο έτος.
Η αντίδραση των επενδυτών ήταν να εμφανίσουν βελτίωση της εμπιστοσύνης στην κινέζικη ανάπτυξη και ώθησε τις μετοχές στην Κίνα, καθώς επίσης το αυστραλιανό δολάριο που ανέβηκε πάνω από τα 77 σεντς του δολαρίου ΗΠΑ.
Ο δείκτης στην αγορά μετοχών στη Σαγκάη SSEC κέρδισε 2,29%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei αυξήθηκε κατά +2,75% στα υψηλότερα επίπεδα σε οκτώ συνεδρίες. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε κατά +1,6% και το χρηματιστήριο στην Αυστραλία κέρδισε 1,3%. Όλοι οι δείκτες μετοχών στην Ασία έχουν θετικό πρόσημο μεταβολής και σχεδόν πανηγυρίζουν.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά από ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν μια παράσταση μεγάλης ανόδου την Τρίτη. Το μπρεντ υποχώρησε 27 σεντς στα 44,432 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα ΣΜΕ αργού των ΗΠΑ έχασαν 38 σεντς, φθάνοντας στα 41,79.
Ένα ράλι στις μετοχές της ενέργειας βοήθησε ώστε όλοι και οι 10 κλάδοι του S & P να κλείσουν υψηλότερα και οι βιομηχανίες του Dow εμφάνισαν την καλύτερη ημέρα τους για περίπου ένα μήνα.
Ο ανελκυστήρας στον τομέα της ενέργειας ενίσχυσε το ευαίσθητο στο πετρέλαιο καναδικό δολάριο οδηγώντας το κοντά σε μια κορυφή εννέα μηνών, ενώ πιέζει το (ασφαλές καταφύγιο) γεν κάτω από τα πρόσφατα υψηλά.
Έναντι του δολαρίου, το ευρώ υποχώρησε στα 1,1375 δολάρια μετά την στροφή γύρω από το μέγιστο έξι μηνών στα 1,1465. Αυτό βοήθησε να αναρριχηθεί ο δείκτης δολαρίου DXY πάνω, στις 94,141 μονάδες, από ένα χαμηλό οκτώ μηνών σχεδόν των 93,627.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», υποστήριξε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν είναι εύκολο. Υπάρχει ακόμη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations.
Ύφεση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ αναμένει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook). Συγκεκριμένα, το Ταμείο επισημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2015, ενώ αναμένει ότι θα διατηρηθεί σε αρνητική τροχιά και το 2016 (-0,6%). Αντίθετα, το επόμενο έτος, η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%.
«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του Ταμείου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στο ίδιο προσχέδιο, το ΔΝΤ ζητεί από τους Ευρωπαϊκούς «θεσμούς» μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους. «Παρά τη γενναιόδωρη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη» σημειώνεται στο προσχέδιο.
Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητεί από όλες τις πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σχετικά με το πώς σχολιάζει την πρόθεση της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει τη γνώμη των δανειστών, ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι πρέπει όλες οι πλευρές να διατηρούν την ψυχραιμία τους και πως η Κομισιόν θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο.
Η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ - από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ - θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί, εξηγεί σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.
Σε τέσσερις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, στο πρακτορείο Reuters. Όπως επισήμανε, η ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων έχει ήδη εκδηλώσει το επίσημο ενδιαφέρον της, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν ακόμη τρεις επενδυτές. Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, πρόταση θα υποβάλλουν τόσο οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) όσο και η ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ «Η πρόταση των δύο εταιρειών ενδεχομένως, να είναι κοινή» έσπευσε να διευκρινίσει.
Δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, έκρινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς: εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
«Πολύ πραγματική» είναι η πιθανότητα να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ του Brexit εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ προειδοποιώντας ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε «σοβαρά προβλήματα» και εξέφρασε τη γενικότερη ανησυχία του για την αποσάθρωση της ομοφωνίας στην Ευρώπη και την άνοδο των εθνικισμών.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας μητρικής εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας εισαγωγής της στην κατηγορία premium του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange). H κυπριακή τράπεζα βρίσκεται σε συνεχής διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και έχει αξιολογήσει μία σειρά πιθανών επιλογών.
Ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι δεν θα υπερβαίνουν το 2%, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την κυπριακή οικονομία μέχρι το 2021. Στο World Economic Outlook (WEO) Απριλίου 2016, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη, και σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% και 2,0% το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, με το ρυθμό ανάπτυξης για το 2016 να παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένος σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου 2015, που ήταν 1,4%.
Την πρώτη αύξηση των τελευταίων εννέα μηνών εμφάνισε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η άνοδος οφείλεται κυρίως, στη μερική ανάκαμψη της τιμής της βενζίνης.
Κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ-», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Η υποβάθμιση αντανακλά την υψηλή έκθεση του αραβικού κράτους στην αγορά του πετρελαίου, καθώς η πτώση της τιμής του αναμένεται να δημιουργήσει σημαίνουσες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Αύξηση σημείωσε το δ’ τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών κατοικιών σε Ευρωζώνη και Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% στην Ε.Ε. έναντι του δ’ τριμήνου του 2014. Παράλληλα, έναντι του γ’ τριμήνου του 2015, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες στην Ευρωζώνη, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ε.Ε.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών αυξήθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του Μαρτίου του 2015, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Δεκέμβριο του 2014.
Κατά 2,9% αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις της BMW, σημειώνοντας τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό πωλήσεων (201.352 οχήματα) όλων των εποχών. Συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων των Mini και Rolls-Royce, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,5% στα 240.659 οχήματα. Μάλιστα, οι ιθύνοντες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι θετικές τάσεις θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.