Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν όψει της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών.
Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν όψει της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 15.955 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,51% στις 1.980 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε κέρδη κατά 0,87% στις 4.974 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,35% στις 3.023 μονάδες και της Σένζεν κατά 1,23% στις 510 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ σημείωσε άνοδο κατά 0,41% στις 20.524 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Toyota, Nissan και Honda ενισχύθηκαν έως 3,30% και των Rio Tinto, BHP Billiton και Fortescue κατά 2%. Αντίθετα, η Santos διολίσθησε κατά 0,25% και η Sinopec κατά 0,26%.
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου σημειώνει οριακές απώλειες καταφέρνοντας ωστόσο, να διατηρήσει το τεχνικό όριο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,22% στα 40,27 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,26% στα 42,72 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 92% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Alcoa στο α’ τρίμηνο του 2016, πληττόμενα από τις αδύναμες τιμές του αλουμινίου. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 16 εκατ. δολαρίων έναντι 195 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, μειώθηκαν κατά 15%, καθώς διαμορφώθηκαν μόλις στα 4,9 δισ. δολάρια. Για το 2016, η Alco αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αλουμίνιο κατά 5% και συγχρόνως, αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά 2%.
Παράλληλα, πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλλει η Goldman Sachs για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα το 2008. Το ύψος του προστίμου, το οποίο αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της τράπεζας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφορά τη διαστρέβλωση της ποιότητας των ενυπόθηκων δανείων, τα οποία αργότερα πωλούνταν σε διάφορους επενδυτές, συντελώντας στη δημιουργία της στεγαστικής φούσκας.
Σημειώνεται ότι ανάλογου μεγέθους πρόστιμα έχουν κληθεί να καταβάλλουν και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JP Morgan, η Bank of America, η Citigroup και η Morgan Stanley. Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, η Goldman Sachs παρείχε ελλιπή και διαστρεβλωμένη ενημέρωση για την ποιότητα των προς πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων, οδηγώντας σε λαθεμένες αποφάσεις τους υποψήφιους αγοραστές – επενδυτές.
naftemporiki.gr