Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 08:59

Chartered Semiconductor: Χαμηλότερες των προβλέψεων ζημίες

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ, απ'ό,τι προβλεπόταν, ζημίες, εμφάνισε το τρίμηνο, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip της Σιγκαπούρης, Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., ανακοινώνοντας, ότι θα αυξήσει την παραγωγή της, για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση από εταιρείες, όπως η Microsoft Corp. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας.

Η καθαρή ζημία, το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ανήλθε σε 67,1 εκατ. δολ. ΗΠΑ ή 27 σεντς ανά εισηγμένη μετοχή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έναντι κερδών 15,3 εκατ. δολ. ή 6 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της, μειώθηκαν 24%, στα 194 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέντε οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η εταιρεία προβλεπόταν να εμφανίσει ζημίες 78,1 εκατ. δολαρίων.

Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Chia Song Hwee, 42 ετών, επιτάχυνε τους ρυθμούς έναρξης λειτουργίας του καινούργιου εργοστασίου της εταιρείας, καθώς η ζήτηση για chip, που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο παιχνίδι Xbox της Microsoft, αυξάνεται. Χθες, η Microsoft, ανακοίνωσε, ότι είχε τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων σε τρία τρίμηνα, ενώ οι πωλήσεις των βιντεο-παιχνιδιών, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%.

Οι μετοχές της Chartered, σημείωσαν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στο 1,45 δολ. Σιγκαπούρης η μία και στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών, στις 12:15' μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης. Οι μετοχές, που σημείωσαν σήμερα άνοδο 4,2%, έχουν αναρριχηθεί μέσα στο έτος, σε ποσοστό 48%, καθώς αισιοδοξία επικρατεί για την ανάκαμψη της βιομηχανίας chip, καθιστώντας την, έκτη εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις, μεταξύ των μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Straits Times, στη Σιγκαπούρη.