Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 09:31

Aνοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανατίμηση του νομίσματος της Κίνας, καθιστώντας τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια, πιο φθηνά για εισαγωγή, σε συνδυασμό με την αύξηση των εικασιών, ότι η ζήτηση, από τη δεύτερη σε μέγεθος καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα, θα αυξηθεί.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 2,4%, μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι οι τυφώνες και οι καταιγίδες, μείωσαν τα αποθέματα των ΗΠΑ, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν. Η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει την εξάρτηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου, ενδέχεται να βοήθησε στον περιορισμό πτώσης της τιμής, όπως εκτιμούν αναλυτές και διαπραγματευτές του πετρελαίου.

«Η Κίνα έχει τώρα μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη για να ικανοποιήσει την όρεξή της για εμπορεύματα», ανέφερε ο Mike Armbruster, συνιδρυτής της Altavest Worldwide Trading Inc. στη Λαγκούνα Χιλς της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Η ιστορία της Κίνας είναι μεγάλη είδηση, αλλά αμφιβάλλω εάν θα μεταβάλλει το τοπίο στην αγορά του αργού πετρελαίου».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε 37 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 57,50 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Ο μαύρος χρυσός, διαπραγματεύθηκε στα 57,42 δολ. το βαρέλι, στις 11:31' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 89 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 57,13 δολ. το βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχαν διαπραγματευθεί στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, στα 56,50 δολ. το βαρέλι.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας, αυξήθηκαν 3,9%, φθάνοντας στα 63,4 εκατ. μετρικούς τόνους το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων της χώρας, στις 11 Ιουλίου. Η αύξηση της ζήτησης, υποχώρησε στο 1/ 10 του ρυθμού που είχε το 2004, καθώς οι εταιρείες διΰλισης, αγόρασαν λιγότερα πετρέλαιο, εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών του.

Η αποσύνδεση του γιουάν από το δολάριο, ισχυροποιεί το κινεζικό νόμισμα κατά 2,1% στο 8,11 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αμέσως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της People's Bank of China, χθες, στο Web site της.