Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 09:24

Market beat: Η μακρά διαπραγμάτευση περιορίζει τους όγκους, αυξάνει την νευρικότητα

Στις 06:50 σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση διάρκειας περίπου εννέα ωρών χωρίς, παρά τις προετοιμασίες να υπάρξει ευτυχής κατάληξη με αποτέλεσμα τον ορισμό νέου ραντεβού στις 15:00 για να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Είναι πρόδηλο πως οι σημερινές συναλλαγές του ΧΑ  θα διεξαχθούν κάτω από τη σκιά των αγκαθιών που δεν επιτρέπουν να κλείσει μια υπόθεση που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο πέρυσι.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Στις 06:50 σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση διάρκειας περίπου εννέα ωρών χωρίς, παρά τις προετοιμασίες να υπάρξει ευτυχής κατάληξη με αποτέλεσμα τον ορισμό νέου ραντεβού στις 15:00 για να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Είναι πρόδηλο πως οι σημερινές συναλλαγές του ΧΑ  θα διεξαχθούν κάτω από τη σκιά των αγκαθιών που δεν επιτρέπουν να κλείσει μια υπόθεση που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο πέρυσι.

Μια σύντομη περίοδος για την κυριαρχία των σειρών Απριλίου στα παράγωγα τελειώνει την Παρασκευή 15/4 και ως τότε οι αναλυτές πιστεύουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχει προχωρήσει και η Αξιολόγηση από του Θεσμούς. Είναι συνεπώς κρίσιμη, για την κατεύθυνση των τιμών στο ΧΑ, η εβδομάδα που ξεκινά. Οι εγχώριοι αναλυτές είναι μοιρασμένοι σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις και ορισμένοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Από τα δεδομένα της στατιστικής η περίπτωση ανόδου φαντάζει δύσκολη ενώ οι πιθανότητες για μια πτωτική διάσπαση είναι περισσότερες για την σταθεροποιητικού τύπου συσσώρευση των δεικτών.

Σήμερα, με δεδομένη την δυστοκία στην ανεύρεση λύσης στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς,  η στήλη θεωρεί βιαστική την διατύπωση εκτίμησης για την δυναμική των συναλλαγών στη βδομάδα. Στη διάρκεια της νύχτας εμφανίστηκε στο Χίλτον και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ στις 06:00 οι παράγοντες είχανε ένα διάλλειμα, για να συνεχίσουν μια διαπραγμάτευση που άρχισε από χθες και δεν λέει να τελειώσει. Ακόμα και αφού υπήρξε η ανακοίνωση πως θα υπάρξουν δυο κείμενα συμφωνίας της ελληνικής πλευράς, με τους Ευρωπαίους  αφενός και με το ΔΝΤ αναφορικά με τα δημοσιονομικά θέματα. Ανοικτά παρέμειναν τα περί των συντάξεων και «κόκκινων δανείων» καθώς οι Στουρνάρας και Κατρούγκαλος δεν έκαναν σχόλια φεύγοντας από τον χώρο της διαπραγμάτευσης.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι οι συναλλαγές να έχουν χαμηλούς όγκους και νευρικότητα ανάλογη των ειδήσεων – φημών που πιθανά να προκληθούν από διαρροές σχετικές με τη διαπραγμάτευση. Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ, μάθαμε ότι τον ανοδικό Μάρτιο πούλησαν οι εγχώριοι επενδυτές και αγόρασαν οι ξένοι. Οι ίδιοι άραγε πουλάνε τώρα ή άλλαξαν οι ρόλοι;  Η θέση μας είναι ότι άλλαξαν, καθώς ο Απρίλιος έχει αποδειχθεί  πτωτικός μήνας και μάλιστα οδηγοί στην κάθοδο είναι οι Τράπεζες. Βέβαια αυτές στο ΧΑ είναι ο αγαπημένος για τους συναλλασσόμενους κλάδος και συνεπώς, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η συνάφεια στην κίνηση τους, με την πορεία που εμφάνισαν οι αντίστοιχες μετοχές στο σύνολο της ευρωζώνης. Αυτές έχουν μπροστά τα τεστ κόπωσης σε καταστάσεις που αντιστοιχούν στο χειρότερο για τους ελεγκτές σενάριο. Στις ΗΠΑ ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πρώτου τρίμηνου. Στις κυριότερες προσεχείς ανακοινώσεις η Alcoa ανοίγει την αυλαία την προσεχή Δευτέρα (11/4), την Τετάρτη (13/4) ακολουθούν JPMorgan, Wells Fargo και η εβδομάδα κλείνει την Παρασκευή με την Citigroup.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Περίοδος δοκιμασίας των επενδυτικών προσδοκιών, από την πραγματικότητα 

Η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ, που συνήθως ανοίγουν την περίοδο της παρουσίασης των εταιρικών κερδών, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, στο πεδίο των μακροοικονομικών δεομένων θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού σε σημαντικές κατά τόπους οικονομίες. Αυτά ήταν πάντα σημαντικά για τους αναλυτές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, αλλά ειδικά αυτή την εποχή, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Επειδή έχει απλωθεί στο 2016 μια αμφισβήτηση στη δυνατότητα των Κεντρικών Τραπεζών στο να επεμβαίνουν αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία μέσα από τη νομισματική τους πολιτική.

Για πολλούς καταγράφεται παταγώδης αποτυχία, στην προσπάθεια αρκετών Κεντρικών Τραπεζών με πολύ δυνατά προγράμματα χαλάρωσης, στο να αδυνατίσουν τα νομίσματά τους, στοχεύοντας σε ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων μέσω του «εισαγόμενου» πληθωρισμού. Παράδειγμα πρόσφατο είναι η πεισματική σταθερότητα ή ακόμα και ισχυροποίηση του ευρώ και του γιεν, αμέσως μετά από την ανακοίνωση μέτρων για επιπλέον παροχή ερεθίσματος στην οικονομική δραστηριότητα με αύξηση των μέτρων χαλάρωσης.

Τα αρνητικά επιτόκια ήταν η στερνή επιλογή της ηγεσίας των Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες που εποπτεύουν. Ως τώρα, οι αγορές δεν αναγνώρισαν θετικά στην απόφαση της εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων, αλλά αντίθετα πίεσαν τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, γνωρίζοντας πως περιορίζονται τα περιθώρια κέρδους για τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Πολλά δις μέτρα - μικρό αποτέλεσμα

Δεν πέρασε στους επενδυτές, από την αρχή της εμφάνισης του, το επιχείρημα των «αρκούδων» που προέβλεπαν καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης, που ήταν συνδυασμένες με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια επί σειρά ετών. Τελευταία ωστόσο, όλο και περισσότεροι μετρούν τα χρόνια της χαλάρωσης και τα αποτελέσματα που αυτά είχαν στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και στις τοπικές οικονομίες, και σκέφτονται πως έγιναν πολλά για μικρό τελικό αποτέλεσμα, έναντι των αρχικών στόχων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρηματιστήρια κορύφωσαν το 2015 μια πολυετή άνοδο, αλλά ο φόβος και η ανησυχία εγκαταστάθηκαν από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν έγινε σαφές το μέγεθος της επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης. Τότε, εμφανίστηκαν σημαντικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και σχηματίστηκε ένας στέρεος δεσμός ανάμεσα στην πορεία της τιμής του πετρελαίου και των μετοχικών αξιών. Ωστόσο ήδη οι αγορές από την άνοιξη εκείνης της χρονιάς είχαν σημειώσει ιστορικά υψηλά και από τότε πέρασαν σε φάση διόρθωσης. Ακολούθησε η απογοήτευση από την αναποφασιστικότητα της Fed που είχε υποσχεθεί έναρξη της περιόδου αύξησης των βασικών επιτοκίων. Ήταν η πιο ξεκάθαρη ένδειξη πως οι Κεντρικές Τράπεζες και δη η πλέον ισχυρή του κόσμου μέτρησε περισσότερο από τις εσωτερικές εξελίξεις την επιδείνωση της εικόνας για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Εκείνη την εποχή, δηλαδή το φθινόπωρο του 2015, οι αναλυτές έφεραν στην πρώτη θέση του επενδυτικού προβληματισμού το ζήτημα των δυνατοτήτων των Κεντρικών Τραπεζών στο να επηρεάσουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία. Οι αναλυτές που στηρίζανε τη θέση των αρκούδων της αγοράς, προβάλλανε πάλι την εκδοχή πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν ήδη εξαντλήσει τα πολεμοφόδια στη μάχη για την στερέωση της ανάπτυξης παγκοσμίως. Το 2016 αυτή η θέση απόκτησε πολύ περισσότερους οπαδούς στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και ήταν η βάση επί της οποίας εκδηλώθηκαν τα κύματα των ρευστοποιήσεων από την αρχή της χρονιάς ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε ολόκληρο σχεδόν το πρώτο τρίμηνο, βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν η συνάρθρωση των τιμών των μετοχών διεθνώς με την τιμή των futures του πετρελαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, και ειδικά αυτή που πέρασε, διαπιστώνεται εύκολα η αποσύνδεση που υπήρξε, καθώς η τιμή του πετρελαίου  πήρε την ανηφόρα ενώ οι βασικοί δείκτες των αγορών μετοχών στον πλανήτη εμφάνισαν, σχεδόν όλοι, απώλειες.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2047,60 μονάδες είχε επίδοση -1,21% και στο 2016 διατήρησε οριακή θετική επίδοση +0,18%. Ο Dow υποχώρησε επίσης -1,21% και αποδίδει +0,87% στο έτος. Ο S&P400 έπεσε -1,68% με επίδοση φέτος +2,05%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,82%, αποδίδει στο έτος -3,40%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -1,30%, εμφανίζει για το 2016 πτώση –3,13%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +1,35%, με κλείσιμο στα 1240,10 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά μέσα στη βδομάδα, πλησιάζοντας πάλι τα 40 δολάρια, κλείνοντας στα 39,86 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο +8,82% μετά από πτώση -7,48% την προηγούμενη βδομάδα και επίδοση στο έτος +7,53%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας με την BOJ να διατηρεί πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, βούλιαξε -2,12% και στο έτος χάνει -16,88%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -1,76%, με απόδοση -10,43% το 2016 και ο CAC  υποχώρησε -0,44% με ετήσια μεταβολή -7,20%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -2,03%. Στο έτος χάνει -11,70%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούλιαξε -1,53% και στο 2016 υποχωρεί -18,27%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε απώλειες -0,53%, με κέρδη στο έτος +16,02%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -2,61%, μειώνοντας τα κέρδη του στο 2016 στο +4,38%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,08%, με επίδοση για το 2016 +0,55%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -2,36%, και στο 2016 αποδίδει -5,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -0,63% και στο 2016 χάνει -7,05%. Μικρή πτώση -0,82% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -15,66%. 

Fed - πληθωρισμός - επιτόκια

«Πάρα πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας ή αναγκάζονται να εργάζονται με μερική απασχόληση. Οι στόχοι που τέθηκαν από το Κογκρέσο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σαφείς: μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές. Είναι εξίσου σαφές ότι η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε επίπεδα που είναι κατά πολύ χαμηλότερα αυτών των στόχων. Υπόσχομαι να κάνω ό, τι μπορώ, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου για τη χάραξη πολιτικής, που θα συμβάλλει για να επιτευχθούν οι πολύ σημαντικοί στόχοι που έχουν ανατεθεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το Κογκρέσο». Αυτά δήλωσε στην τελετή ανάληψης της προεδρίας το 2014 η Τζάνετ Γιέλεν και σε αυτό μάλλον στηρίζει την άποψή του ο David Hensley, της J.P. Morgan:

«Εάν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν να σταθεροποιηθεί στο 5%, η Fed θα είχε πολύ λιγότερα κίνητρα να αυξήσει τα επιτόκια, εκτός εάν αυτό το επίπεδο ανεργίας αποδειχθεί ότι είναι αρκετά χαμηλό για να δημιουργήσει μια σταθερή αύξηση των μισθών και κατ’ επέκταση των τιμών. Ο πληθωρισμός, είναι μέγεθος για το οποίο έχει εκφράσει σημαντικό σκεπτικισμό (Σημ. δική μας: η κεϊνσιανής σχολής)  πρόεδρος της Fed».

Μέχρι στιγμής, ο δομικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί και πιθανά να κλείσει ακόμα και πάνω, από τα επίπεδα που «αρέσουν» στη Fed. Αλλά έδειξε μικρή διάθεση να περάσει πάνω από αυτά. Εξ ου και η προσοχή στις τιμές για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα. Ο  πληθωρισμός των ΗΠΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2%, έναντι αυτού πριν από ένα χρόνο, και να παραμείνει σταθερός περίπου στο 2,3% ο δομικός, σύμφωνα με μια προκαταρκτική από το Reuters δημοσκόπηση των οικονομολόγων για τα δεδομένα που ανακοινώνονται την Πέμπτη.

Στη Βρετανία, όπου η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό για επτά χρόνια και δεν προειδοποίησε για πιθανή κίνηση για τουλάχιστον άλλη μια χρονιά, ο πληθωρισμός είναι ακόμη πιο αδύναμος. Τα δεδομένα θα εμφανιστούν αύριο Τρίτη, λίγες ημέρες πριν η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφασίσει επί της νομισματικής πολιτικής της.

Στη ζώνη του ευρώ, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε μια απροσδόκητα μεγάλη δόση επιπλέον ερεθισμάτων νομισματικής υφής, η ανάπτυξη έχει κρατηθεί ψηλά σχετικά καλά, αλλά η πρόοδος της μείωσης στο ποσοστό ανεργίας επιβραδύνθηκε. Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο -0,1%, που απέχει πολύ από το στόχο της ΕΚΤ που είναι να βρεθεί ακριβώς κάτω από το 2%.

Αν και από μόνο του δεν αποτελεί αρκετή μεγάλη πηγή ανησυχίας, το ευρώ, όπως και το γιεν, εμφανίζουν πεισματικά ράλι, όταν οι αρμόδιοι της κεντρικής τράπεζας ανακοινώσανε μέτρα χαλάρωσης, με την ελπίδα να ανεβάσουν τις επιδόσεις στις εξαγωγικές δραστηριότητες. Αυτό υποδηλώνει σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι κοντά ή στο τέλος των ορίων και των προγραμμάτων που μπορούν να συμπεριλάβουν στην χάραξη της πολιτικής τους.

ΧΑ

Η δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ήταν πτωτική. Γιατί στις τρεις πρώτες συνόδους οι δείκτες συνέχισαν την κατηφόρα που είχανε πάρει από τις δυο πτωτικές στο τέλος της πρώτη χρηματιστηριακά βδομάδας του Απριλίου. Έτσι παρά την άνοδο στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες που ήταν ωστόσο μικρότερες από το ανοδικό rebound της προηγούμενης. Συγκεκριμένα ο ΓΔ έχασε -1,74% αλλά κράτησε τιμή πάνω από τις 560 μονάδες και ο 25άρης κατέληξε στις 153,2 με απώλειες -2,67%. Όταν ο FTSEM, μετά από καιρό, κατάφερε να εμφανίσει διαφοροποιημένη έναντι του μέσου όρου τροχιά που του έδωσε άνοδο +1,23%.

Όπως θα φανεί και από τις επιδόσεις των επιμέρους τίτλων, την «ευθύνη» για τις απώλειες φέρουν κύρια οι τραπεζικές μετοχές, αν και υπήρξαν κλάδοι που λειτούργησαν αμυντικά πιθανότατα γιατί κατάφεραν να εμφανίσουν κερδοφορία τελευταίου τριμήνου καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς. Η στατιστική εικόνα περιλαμβάνει ως προς τους βασικούς δείκτες μια βουτιά από πέντε στις πέντε πτωτικές συνόδους, εκ των οποίων οι τρεις τελευταίες έλαβαν χώρα την περασμένη βδομάδα και κατόπιν ακολούθησε αντίδραση. Αυτή την Πέμπτη εκφράστηκε με φρένο στην κάθοδο και την Παρασκευή με ξεκάθαρη άνοδο, που μείωσε το πτωτικό αποτέλεσμα των προηγούμενων συνόδων. Η εβδομάδα πάντως ξεκινά με κληρονομιά ανοδικό momentum. Πολλά δε θα εξαρτηθούν από τις πιθανώς ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς, για την ολοκλήρωση της πρώτης Αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. 

Την Δευτέρα η αγορά με χαμηλούς όγκους εμφάνισε ελεγχόμενη πτώση, όταν στην ευρωζώνη οι αγορές είχαν άνοδο και οι δείκτες άνοιξαν με πτωτικό χάσμα και τιμή ανοίγματος που ήταν και μέγιστο μέρας. Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα, αλλά το αλλοίωσαν προς τα άνω. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,19% και ο 25άρης είχε μεταβολή -1,58%. Την πτώση οδήγησαν οι Τράπεζες με απώλειες -5,36% και οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,80%. Στον αντίποδα με κέρδη οι εταιρίες Εμπορίου +2,06%, Τροφίμων Ποτών +1,66%, Ταξίδια Αναψυχή +0,79% και Τηλεπικοινωνιών +0,39%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,948 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη, μέρα συντονισμού στη φυγή από τις μετοχικές αξίες παγκοσμίως, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,62% και έφθασε στις 561,23 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 153,27 με μεταβολή -1,06%. Δηλαδή εκεί περίπου που έκλεισε και την Παρασκευή 8/4. Ήταν μέρα γενικευμένων πιέσεων και διασώθηκαν οι εταιρίες Εμπορίου +2,01%, στα Ταξίδια Αναψυχή +0,90% και Κοινής Ωφέλειας +0,73%. Ενώ στον αντίποδα απώλειες πάνω από του 25άρη εμφάνισαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -1,91% Τηλεπικοινωνιών -1,68% Κατασκευές Υλικά -1,52% Τραπεζών -1,46% και Πετρελαίου Αερίου -1,17%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,090 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη είχαμε το ξέσπασμα των πιέσεων που κράτησαν πέντε συνόδους και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,27% και έφθασε στις 554,12 μονάδες, ο 25άρης έκλεισε στις 150,66 με μεταβολή -1,70%. Ήταν η μέρα που σημειώθηκαν τα ελάχιστα τις εβδομάδας για αρκετές μετοχές, αφού άνοδο είχαν μόνο οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +0,45% και Ακίνητης Περιουσίας. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι υπόλοιποι κλάδοι και ξεχώρισαν των Τραπεζών -3,04%, στα Ταξίδια Αναψυχή -2,76%, Κοινής Ωφέλειας -2,02%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,71%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,084 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,148 από 4,045 εκατ. Την Πέμπτη με τζίρο ισοδύναμο της προηγούμενης, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,07% και έφθασε στις 554,50 μονάδες και ο 25άρης με μεταβολή +0,18% έκλεισε στις 150,93. Οι δημοπρασίες ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα και το αλλοίωσαν προς τα άνω για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών, για άλλη μια μέρα, ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα, όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες ανεβαίνουν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ. Την Παρασκευή οι θεσμικοί έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,28% και έφθασε στις 561,61 μονάδες με υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες. Ο  25άρης έκλεισε στις 153,18 με μεταβολή +1,49%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,713 εκατ. ευρώ και μετά από καιρό στον FTSEM κατευθύνθηκαν 1,287 εκατ. με συνήθη τζίρο στα 0,7 εκατ. ευρώ ενώ στα τραπεζικά blue chip 31,3 εκατ. ευρώ. Ανάλογο κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, προκάλεσε rebound στους χρηματιστηριακούς δείκτες της ευρωζώνης.

Την πτώση της βδομάδας «πλήρωσαν» με βουτιά ισοδύναμη του 25άρη οι ΛΑΜΔΑ -2,94%, ΜΠΕΛΑ -2,14% και ΤΙΤΚ -2,44%. Απώλειες πάνω από -3% αλλά ως -4% είχαν οι ΔΕΗ -3,95%, ΕΥΡΩΒ -3,90% και ΜΥΤΙΛ -3,15%. Ενώ διπλάσιες του 25άρη και πάνω είχαν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ -6,28%, ΒΙΟ -5,41%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,14%, ΕΤΕ -5,91%, ΠΕΙΡ -6,70% και ΤΕΝΕΡΓ -4,55%. Αμυντικά, μια εβδομάδα πιέσεων αλλά και σταθεροποίησης από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, συμπεριφέρθηκαν οι ΜΟΗ -0,21%, ΕΧΑΕ -0,60%, ΟΤΕ -1,16%, ΜΕΤΚ -1,36%, ΕΕΕ -1,61%, και τα ΕΛΠΕ -1,63%.  Στον αντίποδα με μικρά κέρδη μια πτωτική βδομάδα, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,61%, ΟΠΑΠ +0,48%, ΟΛΠ +0,35% και ΕΥΔΑΠ +0,23%. Ξεχώρισαν σαν νικητές οι ΦΦΓΚΡΠ +4,71%, ΑΡΑΙΓ +3,01% και ΓΡΙΒ +2,16%.

Τεχνική ανάλυση

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης κινήθηκε πλάγια σε σχετικά περιορισμένο εύρος, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση. Η περιοχή των 550 μονάδων διατηρήθηκε ανέπαφη αφήνοντας σε ισχύ τα αγοραστικά τεχνικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών.

Ωστόσο η συσσώρευση έφερε οριακά πλέον τα επίπεδα του Γενικό Δείκτη με τα κομβικά σημεία τάσης του MΑCD με αποτέλεσμα σε δύο εβδομάδες να έχουν εμφανιστεί διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων. Οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι από υπερτιμήσεις κινούμενοι σε σχετικά ουδέτερες ζώνες τιμών, απεικονίζοντας εμφαντικά την εικόνα ισορροπίας που επικρατεί στο ταμπλό τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α.

Συμπερασματικά η συσσώρευση είναι θετικό σημάδι για την συνέχεια. Μετά από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ράλι τιμών ο Γενικός Δείκτης δείχνει αντοχές σε ότι αφορά την προστασία κάποιων επιπέδων, έχοντας καταφέρει να διαφύγει του μεσοχρόνιου καναλιού καθοδικής τάσης που ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2014. Ενδεχομένως το Χ.Α. βρίσκεται ενώπιον μιας νέας ανοδικής εκτόνωσης η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τις 610 μονάδες.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίζεται η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη άνω των 550 μονάδων, δίχως μέχρι τώρα να έχει δείξει έντονες διαθέσεις διάσπασης της πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης.

Τα πολυγραφόμενα όρια αλλαγής της βραχυχρόνιας τάσης είναι για μεν την ανοδική η περιοχή των 585 μονάδων και για δε τη καθοδική το επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 550 με 544 μονάδων.

Για τη μεν ανοδική διάσπαση το επόμενο επίπεδο κίνησης ορίζεται στις 605 με 630 μονάδες, για δε τη καθοδική τμήση το επόμενο πεδίο στάσης και επαναξιολόγησης βρίσκεται διαγραμματικά στις 524 με 518 μονάδες.

Η στήλη παρουσιάζει τις παρατηρήσεις της επί της εικόνας που εμφανίζουν τα τραπεζικά blue chip.

Στο ΧΑ η ΑΛΦΑ ανέβηκε 2,87%, αλλά στη βδομάδα βούλιαξε -6,28%. Από το χαμηλό της βδομάδας ωστόσο, απέχει +7,19%, με το τρίτο καλύτερο άλμα, ανάμεσα στα blue chip, από το ελάχιστο της βδομάδας. Το δυνατότερο άλμα αφορούσε την ΕΤΕ, με απόσταση από το κατώτερο +7,66% και το επόμενο ήταν από τη νικήτρια μετοχή της εβδομάδας, το ΦΦΓΚΡΠ (+4,71%) με  +7,62%.

Η ΠΕΙΡ έχει την τέταρτη καλύτερη απόσταση από το χαμηλό της βδομάδας στο +6,09%, με κέρδη την Παρασκευή +2,96%. Στη βδομάδα χάνει -6,70%.

Αυτό που μπορούμε λοιπόν να παρατηρήσουμε, είναι πως οι τράπεζες που οδήγησαν την πτώση στις τρεις πρώτες συνόδους της περασμένης βδομάδας, ήταν εκείνες που εμφάνισαν και την μεγαλύτερη ανοδική ορμή. Θα συνεχιστεί συνεπώς το συναλλακτικό πάρτι γύρω από αυτές τις μετοχές. Αυτό λένε οι αριθμοί, καθώς στη βδομάδα ο τζίρος  των τραπεζικών blue chip ήταν το 64,4% του συνολικού, ενώ την Παρασκευή για την +3,58% άνοδο του τραπεζικού δείκτη, ο τζίρος τους αντιστοιχήθηκε με το 70%. Επίσης, στατιστικό δεδομένο της δεύτερης χρηματιστηριακά εβδομάδας του μήνα ήταν και η άνοδος του FTSEM κατά +1,23%, κόντρα στην τραπεζογενή πτώση του 25άρη κατά -2,67%.

Ξεχώρισαν στατιστικά από τον FTSEM οι ΕΥΑΘ, ΕΥΠΙΚ, ΜΙΓ, ΠΛΑΘ και ΥΓΕΙΑ γιατί το μέγιστο εβδομάδας έγινε ως και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Από τα μέχρι τώρα τεχνικά στοιχεία, που εντοπίζονται κυρίως στα εβδομαδιαία και στα ημερήσια διαγράμματα, ο ανηφορικός δρόμος αποτυπώνεται ως δύσβατος και με πολλές παγίδες, ενώ αντιθέτως το χαλί της καθόδου παραμένει στρωμένο και "κόκκινο" καθώς πολλοί ταλαντωτές αρχίζουν και χάνουν την "ανέχειά" τους στη καθυστέρηση της όποιας οικονομικής αξιολόγησης, με τη μεσομακροπρόθεσμη τάση να παραμένει πτωτική, γεγονός που "εγκαλεί συνεχώς στη τάξη" το Γενικό Δείκτη πιέζοντάς τον προς τα κάτω.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Δείκτης έχει ήδη συμπληρώσει, με την τωρινή, έξι εβδομάδες συσσώρευσης, στοιχείο που στατιστικά σπάει στην έβδομη.

Δραπετεύοντας όμως από τη στενή παρακολούθηση της επίτευξης μίας, για πολλούς οικονομικούς αναλυτές "γιαλαντζί" υφεσιακής Αξιολόγησης, όπου δε γνωρίζουμε πόσο εύγευστη θα είναι για το κύριο Ντράγκι και την ΕΚΤ, για την επαναφορά του waiver, το Ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον αρχίζει να "βαραίνει".

Ενδεικτικά είναι η εκ νέου αύξηση της ανεργίας και τα αρνητικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Φλεβάρη. Επίσης, στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον αρχίζουν και εμφανίζονται σημάδια πιθανής πλαγιοκαθοδικής κίνησης, παρουσιάζοντας ως αιχμή του δόρατος τις ανησυχίες για: τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, όπου πιθανόν να οδηγήσουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, το επερχόμενο Βρετανικό δημοψήφισμα, το Καλοκαίρι και το συναλλαγματικό "τρίξιμο" της Ιαπωνικής Οικονομίας.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η αξιολόγηση φαίνεται ότι θα κλείσει μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Ίσως όχι με τον τρόπο που αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς υπάρχει απόσταση σε ότι αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα από την τεχνική ομάδα του ΔΝΤ, αλλά πάντως το κλείσιμο μέρους της λίστας από τα προαπαιτούμενα θα δώσει μια ανάσα στην Αγορά.

Η Ελληνική Πλευρά φαίνεται να επιδιώκει να πάρει το "πράσινο φως" στο προσεχές Eurogroup, μπαίνοντας και τυπικά σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, γεγονός που ενδέχεται να μεταβάλλει την στάση της ΕΚΤ ως προς την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων, ως καλύμματα χρηματοδότησης, καθώς και ως προς την επιλεξιμότητα τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το μέρος της ρευστότητας που αφορά την δόση των 5,7 δισ ευρώ, η διαπραγμάτευση θα κλείσει σε δεύτερο χρόνο, όχι ιδιαίτερα μακρινό καθώς τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 2,3 δισ ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Επομένως το κλείσιμο της πρώτης φάσης της αξιολόγησης είναι μια αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, αλλά όχι τόσο ικανή όσο αρχικά είχε αποδοθεί, αφού η επιμήκυνση του χρόνου θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Πλέον έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες, η αύξηση των αποτιμήσεων και η πρόσφατη ανοδική κίνηση των τιμών των ομολόγων "πατάει και με τα δύο πόδια" στην Αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα σταδιακά αναπροσαρμόζονται τα μεγέθη των εκτιμήσεων της χρονιάς: Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι φόροι τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα πρατήρια, τα τυχερά παιχνίδια, τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις πωλήσεις ποτών και καπνού, τις αποτιμήσεις των ακινήτων κλπ.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο όπου όλα θα γίνουν στην ώρα τους, θα πρέπει να γίνουν παράλληλα οι κατάλληλες προσαρμογές στις νέες εκτιμήσεις κερδοφορίας των επιμέρους εταιρειών στο βαθμό που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Και επειδή επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι θα χρειαστεί αυξημένη πειθαρχία στην διαχείριση της αισιοδοξίας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ταλαντεύτηκαν σήμερα Δευτέρα 11/4 και έχουμε το δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας να υποχωρεί υπολογίσιμα καθώς το δολάριο πέτυχε ένα φρέσκο ​​χαμηλό 17 μηνών έναντι του γεν. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ξεπέρασε τις απώλειες που έγραφε νωρίτερα και έφτασε ως +0,1%, καθώς η Wall Street έκλεισε με μέτρια κέρδη την Παρασκευή, αν και ο S&P 500 υπέστη την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του σε δύο μήνες.

Ο δείκτης Nikkei μετοχών της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,3%. Εκτός από το ισχυρότερο νόμισμα, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίς σήμερα έδειξε ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία υποχώρησαν από τον προηγούμενο μήνα 9,2% το Φεβρουάριο, μια ένδειξη ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν υποτονικές.

Τα δεδομένα από τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Κίνας βάσει των τιμών καταναλωτή ήταν χαμηλότερος από ό, τι αναμενόταν το Μάρτιο, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν, σε μια ένδειξη ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις στον βιομηχανικό τομέα μπορεί να υποχωρούν.

Τα στοιχεία επεσήμαναν σταθεροποίηση των τιμών, που με τη σειρά της τόνισε επίσης ότι η παρατεταμένη εκστρατεία χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, ξεκίνησε στα τέλη του 2014, δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Οι Κινεζικές μετοχές ήταν υψηλότερα στις αρχές του εμπορίου, με το δείκτη CSI300 των blue-chip ψηλότερα +1,8%, ενώ ο Shanghai Composite Index κέρδιζε 1,9%.

Η τελευταία υποχώρηση στο δολάριο έναντι του γεν οδήγησε σε χορωδία προειδοποιήσεων από αξιωματούχους στο Τόκιο που έθεσαν τους επενδυτές σε επιφυλακή για άμεση παρέμβαση -πώληση γεν.

Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Yoshihide Suga, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πρόσφατες κινήσεις στο νόμισμα ήταν μονόπλευρες και οι κερδοσκοπικές και ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, όπως απαιτείται.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί η μονάδα των ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, υποχώρησε 0,2% στις 94,094 μονάδες σε «οπτική επαφή» με χαμηλό της περασμένης εβδομάδας στις 94,015, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Το ευρώ ήταν περίπου 0,1% ψηλότερα αγοράζοντας 1,1412 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό της περασμένης εβδομάδας στα 1,1454, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

Το πιο αδύναμο δολάριο και οι απώλειες στη χρηματιστηριακή αγορά, βοήθησε σε άνοδο του χρυσού στο υψηλότερο σημείο του για περίπου τρεις εβδομάδες, στα 1.251,70 $ η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαρτίου. Τελευταία ήταν στα 1.251,00.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Αρκετά αισιόδοξος» ότι οι δανειστές θα καταλήξουν εντός των επομένων εβδομάδων σε μια λύση για την Ελλάδα εμφανίσθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας όμως ότι η λύση δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

«Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Τη Γερμανία «δείχνει» ως κύριο ένοχο για την κρίση στο σύνολό της, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "RealNews" και κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι είναι παγιδευμένη «σε μια αντίληψη της πραγματικότητας που εδράζεται στους κανόνες, την ώρα που αυτοί δεν λειτουργούν». Παράλληλα, κάνει λόγο για «ψύχωση» από μεριάς ΔΝΤ κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Κόρμπιν στη Βρετανία.

Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τοαν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Σε εξέλιξη ήταν χθες βράδυ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Στη συνάντηση δεν μετείχε ως τις 21:50 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Aγριεύει το διάστημα αυτό η «μάχη» για την τύχη του κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς ολοκληρώθηκε η επίσημη διαβούλευση για το οικείο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) το οποίο, εφόσον προχωρήσει, θα καθορίζει με σαφήνεια τις επιτρεπτές χρήσεις. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να καταθέσει το Π.Δ. προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εντός του μήνα, ώστε να προλάβει, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα να αρθεί η απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει επιβληθεί και ισχύει μέχρι τον Μάιο.

Σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχωράει η Τηλέτυπος ΤΗΛΕΤ Α.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις τις χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Συγκεκριμένα, λήφθηκε η απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 22,678 εκατ. ευρώ και η έκδοση 75,595 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ.

Την εξαγορά του 20% του Ομίλου Viva από επενδυτικές εταιρείες - συμφερόντων της οικογένειας Λάτση - ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Η διαδικασία απόκτησης των μετοχών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι συγκεκριμένες επενδυτικές εταιρείες εξαγόρασαν το 12,5% της Viva. Την 1η Απριλίου, απέκτησαν και νέο πακέτο μετοχών, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Viva, ανεβάζοντας το συνολικό τους ποσοστό στο 20%.

Στο 5,37% αυξήθηκε το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της BlackRock Ιnc. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,10% Α.Ε.

Πρόκειται συγκεκριμένα,  για 17.140.053 δικαιώματα ψήφου

Στο 5,04% ανέρχεται το ποσοστό της BlackRock Inc. στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Πρόκειται για δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές.

Στο 9,3% αυξήθηκε το ποσοστό του York Global Finance Offshore BDH στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακή, κατόπιν της απόκτησης 171.498 νέων μετοχών. Η συναλλαγή αποτέλεσε προϊόν της ανταλλαγής ομολογιών με μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες ανήκαν στη ΓΕΚ Τέρνα. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,22% υποχώρησε στο 39,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 4 Μαΐου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστήριου Αθηνών,θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕΟΤΕ+1,87% για το α’ τρίμηνο του 2016. Στις 5.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση επενδυτών και μετόχων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Απροσδόκητη μείωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Μεγάλη Βρετανία, επηρεάζοντας δυσμενώς και το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,2% τον Ιανουάριο. Πτώση εμφάνισε και η μεταποίηση, η οποία σε μηνιαίο επίπεδο, διολίσθησε κατά 1,1% .

Την απόσυρση των φορολογικών ελαφρύνσεων για όσες εταιρείες συνδιαλέγονται με φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό εξετάζει το Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Μετά τη δημοσίευση των «Panama Papers», ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είπε στο επιτελείο του να συντάξει προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους που η κυβέρνηση μπορεί να τιμωρήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που διατηρούν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Περαιτέρω πτώση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλίαλόγω των αδύναμων στοιχείων σε μεταποίηση και μεταφορές. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι του Ιανουαρίου, καθώς στον κλάδο της μεταποίησης σημειώθηκε πτώση 0,9% και των μεταφορών κατά 2,4%.

Διεύρυνση εμφάνισε το α’ δίμηνο του 2016, το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε στα 25,6 δισ. ευρώ έναντι 23,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο, η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται σε πρόωρες δαπάνες, ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα έσοδα σημείωσαν οριακή άνοδο, λόγω των αυξημένων προστίμων και της πώλησης νέων ραδιοσυχνοτήτων.

Κατά 64% αυξήθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, λαμβάνοντας ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες των τουριστών. Συγκριμένα, τον Φεβρουάριο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,43 τρισ. γεν, σημειώνοντας άνοδο για 20ο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του πλεονάσματος στα 2 τρισ. γεν. Στα επιμέρους στοιχεία, το πλεόνασμα στο πρωτογενές εισόδημα αυξήθηκε κατά 10,2% ενώ στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 425,2 δισ. γεν.

Απροσδόκητη διεύρυνση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, χάρη στις αυξημένες εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 19,8 δισ. ευρώ έναντι 18,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση του πλεονάσματος στα 18 δισ. ευρώ.