Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Inpex Corp. και της Woodside Petroleum Co., μετά τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά, καθώς εικάζεται, ότι το ισχυρότερο γιουάν, θα ενθαρρύνει την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές καυσίμων.

«Οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας, πράγματι είναι δυνατές σε επίπεδα επίδοσης και είναι δύσκολο να δούμε να ολοκληρώνουν την ανοδική τους πορεία σύντομα, επειδή η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ δυνατή», ανέφερε ο Taiji Yoshida, ο οποίος διαχειρίζεται 6,1 δισ. δολ. σε μετοχές με την Yasuda Asset Management Co., στο Τόκυο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 11 π.μ. στο Τόκυο. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,5%, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, αναρριχήθηκε κατά 1%.

Ο δείκτης του κλάδου των εταιρειών ενεργείας στον Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, σημείωνε άνοδο 0,4% και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 κλάδων, που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη, μετά τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου υγείας. Οι μετοχές της Takeda Pharmaceutical Co., οδηγούσαν την άνοδο των φαρμακοβιομηχανιών, μετά την έγκριση του Food and Drug Administration των ΗΠΑ, ενός υπνωτικού φαρμάκου που παρασκευάζει η εταιρεία.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείναν οι δείκτες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Ο MSCI Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρεια, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 101,19 μονάδες, καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.

Ο μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Fuji Photo Film Co. και της Stats ChipPac Ltd., κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι το κόστος των καυσίμων θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενεργείας, Schlumberger Ltd. και Halliburton Co., ώθησαν τον Standard & Poor's 500 Index στα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την ανακοίνωση καλύτερων, απ'ό,τι αναμενόταν, κερδών, καθώς κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στα 58,89 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν 2,7% υψηλότερα, στα 58,72 δολ. το βαρέλι, στις 22 Ιουλίου. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 41% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.