Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005 10:30

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της BP Plc και της Total SA.

O Dow Jones Stoxx 600 Index, σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 282,66 μονάδες, στις 8:03 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Ο Stoxx 50, κέρδιζε 0,6% και ο Euro Stoxx 50, αναρριχήθηκε κατά 0,3%.

Οι μετοχές της BP, της δεύτερης σε μέγεθος εισηγμένης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 1%, φθάνοντας στις 632,5 πένες η μία, στο Λονδίνο. Οι μετοχές της Total, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, αναρριχήθηκαν επίσης σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 206,20 ευρώ η μία, στο Παρίσι.

«Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, είναι πράγματι πολύ καλές», ανέφερε ο Roger Nightingale, ο οποίος διαχειρίζεται 4,25 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές διεθνώς, με την Millennium Global Investments.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στα 58,89 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές – στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια, αναρριχήθηκαν 2,7%, στα 58,65 δολ. το βαρέλι, στις 22 Ιουλίου, διευρύνοντας την άνοδό τους, μετά το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 41% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι ασιατικές μετοχές των εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της Woodside Petroleum Co., κινήθηκαν ανοδικά. Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές εταιρείες ενεργείας, Schlumberger Ltd. και Halliburton Co., οδήγησαν τα κέρδη στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, προβλέπεται να σημειώσει αύξηση 2% φέτος, καθώς αυξάνεται η ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες καταναλώτριες του εμπορεύματος στον κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ, την εβδομάδα που πέρασε. Η ζήτηση στην Κίνα, όπως είπε ο ΟΠΕΚ στις 18 Ιουλίου, προβλέπεται να σημειώσει αύξηση 6,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές της Vodafone Group Plc, σημείωναν άνοδο 2,8%, φθάνοντας στις 147,5 πένες η μία. Η ανάπτυξη του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας, είχε ρυθμό 6,6%, το τελευταίο τρίμηνο, μετά την προσθήκη έξι εκατομμυρίων συνδρομητών, αποτέλεσμα της εξαγοράς τμημάτων στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Ρουμανία.

Η Vodafone, πρόσθεσε 10,2 εκατ. συνδρομητές το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα 165 εκατ. συνδρομητές, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι νέοι συνδρομητές της θα ανήρχοντο σε 8,85 εκατομμύρια.