Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005 11:58

Teva: Σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών για την εξαγορά της Ivax

ΣΕ προχωρημένο στάδιο συνομιλιών, βρίσκεται η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο, Teva Pharmaceutical Industries Ltd., για την εξαγορά της Ivax Corp., της μεγαλύτερης ομοειδούς της εταιρείας των ΗΠΑ, για ποσόν το οποίον δεν έγινε γνωστό.

Η Teva, που εδρεύει στο Ισραήλ, επιδιώκει να αγοράσει την Ivax, με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ, αντί του ποσού των 7,5 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη στελέχη που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Η Teva, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών, αναφορικά με μία εμπορική συναλλαγή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η ισραηλινή εταιρεία, αναγκάστηκε να κινηθεί, μετά την ανακοίνωση της ελβετικής Novartis AG, τον Φεβρουάριο, ότι θα αγοράσει την Hexal AG και την Eon Labs nc., αντί του ποσού των 8,3 δισ. δολ., παρακάμπτοντας την Teva, με στόχο να καταστεί ηγέτιδα των πωλήσεων στην εν λόγω βιομηχανία. Στις 21 Ιουλίου, η Novartis είπε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Hexal και πως κατέχει το 98% των μετοχών της Eon Labs. Η χρηματιστηριακή αξία της Ivax, είναι 6,03 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Teva, υποχωρούσαν 3,90 σέκελ ή 2,8%, στα 137,20 σέκελ η μία στις 10:32' π.μ. στο Τέλ Αβία. Συνολικά φέτος, οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει άνοδο 6%.

Τα αντίγραφα φάρμακα, που πωλούνται στο 1/5 της τιμής των κλασσικών, το 2004 απέφεραν έσοδα περίπου 58 δισ. δολ., αποτελώντας περίπου το 14% του συνόλου των πωλήσεων των φαρμακοβιομηχανιών, πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Novartis. Η Teva εκτιμά να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 10% ετησίως, καθώς οι άδειες φαρμάκων αξίας 103 δισ. δολ., λήγουν στα τέλη μιας δεκαετίας, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, Datamonitor Plc.

H Teva, θα καταβάλλει 26 δολ., για κάθε μία μετοχή της Ivax ή 14% περισσότερο, από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, στα 22,88 δολ. η μία, σε μετρητά και μετοχές, ενώ θα απορροφήσει χρέος ύψους περίπου 1 δισ. δολ. της Ivax, σύμφωνα πάντα με τους New York Times.