Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005 12:14

Vodafone: Πάνω από τις προβλέψεις ο αριθμός των συνδρομητών

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση του πελατολογίου της, από το 2000, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Vodafone Group Plc, αφού ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών στις μεγαλύτερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Εκτός από τις εξαγορές και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η Vodafone πρόσθεσε 4,14 εκατ. νέους πελάτες το τρίμηνο, που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι σε αυτήν τη βάση, οι συνδρομητές της εταιρείας, θα ανήρχοντο σε 2,83 εκατομμύρια. Οι μετοχές της Vodafone σημείωσαν άνοδο 2,8%.

Σήμερα, ο εκτελεστικός της διευθυντής Arun Sarin, επανέλαβε την πρόβλεψη για την αύξηση του ανταγωνισμού, ο οποίος ενδέχεται να περιορίσει τα κέρδη της εταιρείας φέτος, φέτος. Η Vodafone, αγοράζει συνδρομητές στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η δραστηριότητές της στην Ιαπωνία δεν πηγαίνουν καλά, αφού χάνει πελάτες από τις ανταγωνίστριές της, NTT DoCoMo Inc. και KDDI Corp.

Οι μετοχές της Vodafone σημείωναν άνοδο 4 πένες, φθάνοντας στις 147,5 πένες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 146,75 πένες, στις 9:01' π.μ. στο Λονδίνο.

Ο Sarin, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, είπε, ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει περισσότερο μερίδιο την Polkomtel SA της Πολωνίας, στην οποία κατέχει το 20%, και πως θα το κάνει κατά πάσα πιθανότητα με συνεργάτη μέτοχο. Ο ίδιος, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα που ήθελε την Vodafone και την TDC A/S να προσέφεραν 8,7 δισ. ζλότι (2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την απόκτηση του ελέγχου της Polkomtel.

Μαζί με την εξαγορά τμημάτων στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Ρουμανία, η Vodafone πρόσθεσε 10,2 εκατ. συνδρομητές το τρίμηνο ή 6,6% περισσότερους, με αποτέλεσμα να αριθμεί συνολικά 165 εκατ. συνδρομητές. Την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, η ανάπτυξη των συνδρομητών είχε ρυθμό 4,3%.