Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
«Όταν, και αν έρθει η διάταξη στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει τη δήλωση και το θέλουν να πληρώσουν μέχρι σε οκτώ (σ.σ. μηνιαίες) δόσεις. Σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα έρθει ή όχι αυτή η διάταξη στη Βουλή» συμπλήρωσε.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων «πέραν των όσων τυχόν θα απαιτηθούν, για όσες ημέρες το σύστημα TAXIS αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα».
Νομοσχέδια για λαθρεμπόριο - φοροδιαφυγή
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το υπουργείο βρίσκεται στη μέση ενός σχεδιασμού, με κρίσιμα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το πλαστικό χρήμα και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.
Παράλληλα, αποφασιστικά μέτρα λαμβάνονται για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα, ενώ εντός του 2016 αναμένεται να προωθηθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο, που - μέσω της μηχανογράφησης των ΔΟΥ - θα «κλείσει» τις εφορίες για τους πολίτες, εκτρέποντας τις συναλλαγές προς το διαδίκτυο και μετατρέποντάς τες «σε ελεγκτικά κέντρα» αντί για «κέντρα ταλαιπωρίας πολιτών».
Για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Σε ό,τι αφορά τα ναυτιλιακά καύσιμα, ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την τοποθέτηση GPS στα λεγόμενα «σλέπια» (μικρά δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων). Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το βυτιοφόρο.
Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «μοριακό ιχνηθέτη», που θα «πέφτει» στο καύσιμο, δίνοντας ακριβή πληροφορία για το πότε και από πού έφυγε το φορτίο.
Για τη φοροδιαφυγή, τα καπνικά προϊόντα και το πλαστικό χρήμα
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ με ύποπτες κινήσεις.
«Θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά ελεγκτικά, είτε με αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων είτε με άλλο τρόπο» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει από ενοποίηση λιστών που δεν αφορούν το εξωτερικό.
Για τα καπνικά προϊόντα, ο υπουργός προανήγγειλε την ίδρυση ειδικού συντονιστικού κέντρου για την πάταξη της λαθρεμπορίας και τη χρήση ειδικών κωδικών σήμανσης, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, προϊδέασε για τη χρήση κινήτρων αλλά και υποχρεωτικών μέτρων, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της χρήσης του.
Πρόσθεσε όμως, ότι σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι τράπεζες, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις προμήθειές τους από τη χρήση καρτών στις συναλλαγές.
Για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων
Σε σχέση με την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε τελική φάση. Όπως είπε, θα δοθούν μεν κίνητρα, αλλά τα όσα ακούγονται για πολύ χαμηλούς συντελεστές και χαριστική περαίωση, δεν ισχύουν. «Όσοι έχουν χρήματα εκεί έξω, έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Διέψευσε τα όσα ακούγονται περί διάλυσης του ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα του επιτρέψει να αναλάβει τον ορθό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της πάταξης του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος. Και αυτό το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης.
Για την εισπραξιμότητα των φόρων
Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των φόρων σημείωσε ότι παρά την καταστροφολογία του 2015, που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με τα capital controls και την τραπεζική αργία, η κυβέρνηση έπιασε τον στόχο του προϋπολογισμού, και απ’ τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο «είχαμε κάθε μήνα επιπλέον φορολογικά έσοδα 500-700 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2014».
Πρόσθεσε τέλος, ότι και στο πρώτο δίμηνο του 2016, η είσπραξη εσόδων έχει πάει καλύτερα από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Για την απεργία των φοροτεχνικών
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η απεργία των φοροτεχνικών ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι προφανώς τον προβληματίζει, αλλά θα επιδιωχθεί λύση.
Δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο πρώτο δίμηνο του 2016, αφού, ιδίως πολίτες που είχαν επιστροφή ή μηδενικά εκκαθαριστικά, έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους.
Για τη φορολογική δικαιοσύνη
Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι «στο φορολογικό σύστημα υπάρχουν αρκετές αδικίες».
«Προσπαθούμε και μέσα από τις αλλαγές στις διαπραγματεύσεις, να κάνουμε πιο δίκαιο αυτό το σύστημα [...] Θα υπάρχουν ρυθμίσεις στη διαπραγμάτευση, που θα κάνουν πολύ πιο δίκαιες κάποιες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία» είπε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση μπροστά σε μία μεγάλη σύγκρουση, μια μεγάλη διαπραγμάτευση»
Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά «σε μια μεγάλη σύγκρουση, μια μεγάλη διαπραγμάτευση», σχολίασε ο κ. Αλεξιάδης αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, σε ομιλία του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι τα όσα συμβαίνουν «δεν ήταν η επιλογή της κυβέρνησης». Ωστόσο, πρόσθεσε, «θα τον δώσουμε αυτόν τον αγώνα γιατί τον χρωστάμε ως Αριστερά στους πολίτες και στην κοινωνία». Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από «αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στο χτες».
«Κόντρα Ε.Ε. – ΔΝΤ και στη μέση η Ελλάδα»
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, με τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση, είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με ό,τι υπεγράφη στο παρελθόν από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. «Όμως βλέπουμε σήμερα ότι οι δανειστές προσπαθούν να φέρουν στο τραπέζι μέτρα που είναι εκτός της συμφωνίας, μέτρα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου», συμπλήρωσε.
Έκανε τέλος λόγο για κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, στο μέσο της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα