Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 08:38

Αυστραλία: Στο 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο ο πληθωρισμός στην Αυστραλία, αποτέλεσμα του περιορισμού των τιμών αυτοκινήτων, των δωματίων σε ξενοδοχεία και του ηλεκτρικού ρεύματος, ενισχύοντας τις προσδοκίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα απέχει από την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, φέτος.

Το νόμισμα της χώρας, υποχώρησε και τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας σήμερα, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, μετά την αναρρίχησή του 0,7% το πρώτο τρίμηνο. Κατά μέσον όρο, 19 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα σημείωναν αύξηση 0,8%.

«Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ian Macfarlane, θα διατηρήσει αμετάβλητα, στο 5,5%, την επόμενη εβδομάδα τα επιτόκια, καθώς η ανάπτυξη περιορίζεται και τιθασεύεται ο πληθωρισμός», ανέφερε ο Michael Every, οικονομικός αναλυτής της RBC Capital Markets στο Σύδνεϋ. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Coles Myer Ltd., της μεγαλύτερης της χώρας, έχουν μειώσει τις τιμές πώλησης για να κερδίσουν πελάτες, καθώς η ανάπτυξη στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας-Ειρηνικού, περιορίζεται.

«Περιμένουμε περισσότερες εκπτώσεις από τις εταιρείες λιανικής πώλησης, καθώς οι πωλήσεις τους μειώνονται», επεσήμανε ο Every.

H Reserve Bank of Australia αύξησε την τελευταία φορά τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,5%, προκειμένου να ηρεμήσει την οικονομία των 800 δισ. δολ. Αυστραλίας (611 δισ. δολ. ΗΠΑ), η οποία διανύει το 14 ο έτος ανάπτυξης.