Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 09:10

Iαπωνία: Αμετάβλητα κοντά στο μηδέν τα επιτόκια

ΚΟΝΤΑ στο μηδέν, διατήρησε η Bank of Japan, τα βασικά επιτόκια δανεισμού και διατήρησε τον ρυθμό διοχέτευσης μετρητών, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, καθώς αγωνίζεται να υπερνικήσει τον αποπληθωρισμό για περισσότερο από επτά χρόνια.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Toshihiko Fukui, διατήρησαν αμετάβλητο τον στόχο για τα μετρητά που διαθέτει στις τράπεζες αμετάβλητο, μεταξύ 30 τρισ. και 35 τρισ. γιέν, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τα μέλη της, 7 προς 2, ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της νομισματικής πολιτικής.

Ο Fukui, επανέλαβε στις 13 Ιουλίου, ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση της επίδοσης της οικονομίας, καθώς επίσης και από τη σταθερή αύξηση του δομικού πληθωρισμού.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία ανακάμπτει από την τέταρτη ύφεση από το 1991, δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί σε μία αλλαγή της νομισματικής πολιτικής», επεσήμανε ο στρατηγικός αναλυτής, Kazuhiko Sano.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,8% τον Μάϊο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 13 Ιουλίου, περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, για μείωση 2,3%. Το εμπορικό πλεόνασμα, συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα, τον Ιούνιο, καθώς το κόστος του πετρελαίου αύξησε τις εισαγωγές.