Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 11:01

Santander: Mείωση των κερδών το β' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 1,8% ανακοίνωσε το δεύτερο τρίμηνο, μετά τα κέρδη από τις πωλήσεις μεριδίων, που επηρέασαν τα κέρδη της πέρυσι, ότι εμφάνισε, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, Santander Central Hispano SA. Η τράπεζα, αύξησε τα καταναλωτικά δάνεια και τα έσοδα από το παράρτημά της, την Abbey.

Tα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,366 δισ. ευρώ (1,64 δισ. δολ. ΗΠΑ), χαμηλότερα από το 1,391 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Εξαιρουμένων των κερδών ύψους 359 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, τα κέρδη της σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 32%.

Ο πρόεδρός της, Emilio Botin σχεδιάζει να έχει κέρδη 5 δισ. ευρώ φέτος για την Santander, 39% υψηλότερα από το 2004, όταν η τράπεζα εισέπραξε πολλά από τις πωλήσεις μεριδίων στην Shinsei Bank Ltd. και την Vodafone Group Plc. Η Santander βασίζεται στις καταθέσεις της προσφάτως εξαγορασθείσας Abbey, σε συνδυασμό με τα καταναλωτικά δάνεια.

Η Abbey προσέφερε περίπου 13% στα κέρδη της Santander, το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο Botin, αύξησε τις περικοπές θέσεων εργασίας τον Μάϊο, που προγραμματιζόντουσαν για φέτος στην Abbey, από τους συνολικά 18.000 εργαζομένους περιορίζοντάς τους κατά 4.000 από 3.000 εργαζομένους που σχεδίαζε αρχικά. Ο ίδιος, θέλει να περιορίσει την επί τέσσερα χρόνια μείωση των εσόδων της βρετανικής τράπεζας υποθηκών, Abbey, την οποία αγόρασε τον Νοέμβριο του 2004, αντί του ποσού των 15 δισ. δολ. ΗΠΑ.