Οι θεσμικοί του Χ.Α. στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ελαφρώς χαμηλότερους της προηγούμενης συνεδρίασης.
του Κώστα Ιωαννίδη
Οι θεσμικοί του Χ.Α. στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ελαφρώς χαμηλότερους της προηγούμενης συνεδρίασης.
Κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς στην πρώτη ώρα με σαφήνεια πτωτικά σαν προσχεδιασμένη διόρθωση κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης, από την έναρξη ως τις 10:47.
Με πτωτικό ξεκίνημα και νευρική διαπραγμάτευση στην αρχή του πρώτου μέρους οι δείκτες άνοιξαν με ανοδικό χάσμα αφού ο Γ.Δ. είχε κλείσιμο χθες στις 561,23 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 562,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 153,27 και άνοιξε στις 154,01. Μετά οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και η τιμή ανοίγματος ήταν το μέγιστο μέρας.
Η καθοδική κίνηση έφερε την εγγραφή του πρώτου ενδοσυνεδριακού ελάχιστου των βασικών δεικτών που για τον Γ.Δ. ήταν οι 557,71 μονάδες και ο 25άρης βρέθηκε στις 152,11 που σημειώθηκε στις 10:47.
Αμέσως μετά με την ίδια και μεγαλύτερη νευρικότητα πέρασαν στην ανοδική αντίδραση και όρισαν στις 11:42 το ενδοσυνεδριακό μέγιστο μέρας για Γ.Δ. και 25άρη οριακά πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο αλλά κάτω από την τιμή ανοίγματος. Κατόπιν οι εντολές που εισήχθησαν όρισαν το κατώτερο μέρας για τους δείκτες στις 12:23 και ήταν οι 557,37 μονάδες και οι 151,87 για Γ.Δ. και 25άρη αντίστοιχα.
Έκτοτε κινούν ως το μέσο των συναλλαγών τις τιμές πλάγια αλλά πάνω από το ελάχιστο μέρας. Οι δε μεταβολές των βασικών δεικτών παίζουν μεταξύ του -0,9% και -0,5%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με άνοδο βούτηξαν σε αρνητικό πεδίο γρήγορα και αντέδρασαν μετά την πρώτη ώρα περιμένοντας της Fed τα πρακτικά που μπορεί να τρομάξουν το κοινό και να ξεσπάσουν πιέσεις στις αγορές μετοχών της Νέας Υόρκης.
Οι αναλυτές είναι τρομαγμένοι και περιμένουν τα στοιχεία από τα πρακτικά της συνόδου της FOMC για να καταλάβουν τις προθέσεις της Fed αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Στο μέσο της διαπραγμάτευσης και μετά την εγγραφή του και ελάχιστου και μέγιστου ημέρας, οι τιμές κινούνται πλάγια και τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η πτώση των περισσότερων κλάδων και η άνοδος των εταιριών Πετρελαίου Αερίου και Ακίνητης Περιουσίας. με την ομάδα του τραπεζικού μπλοκ να εμφανίζει μικρή πτώση.
Ξεχωρίζουν τα κέρδη τους οι ΑΡΑΙΓ +1,07%, ΓΡΙΒ +0,41%, ΕΥΔΑΠ +0,23% ΕΥΡΩΒ +0,42%, ΜΟΗ +0,54% και ΟΛΠ +0,45%. Το ΧΑ συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών και διατήρησε μερικώς την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει αμυντικού τύπου πτώση σήμερα, απέναντι στην γενικευμένη και σχετικά μικρή άνοδο που εμφανίζουν οι δείκτες στην Ευρωζώνη.
Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης εμφάνιση της διάθεσης για να πιέσουν άγρια αρχικά τις τιμές των μετοχών αλλά με γενικευμένη αντίδραση μετά την εξεύρεση του σκληρού πυθμένα με ίδιους με χθες όγκους. Οι ευρωπαϊκές μετοχές συσσωρεύουν ανοδικά καθώς και τα futures της Wall Street δείχνουν προς ανοδικό ξεκίνημα.
Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικτές, και μικρές για το βάρος τους, μεταβολές.
Γεγονός που δεν επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α. και η εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον DAX -0,12%, ο CAC +0,31% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι +0,61%.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα πτωτικά και στις 14:58 έχουνε μεταβολές +0,18% για τον S&P500 και +0,15% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
Στις 14:59 ο τζίρος ήταν 26,498 από 28,471 εκατ. ευρώ 2 εκατ. χαμηλότερος της προηγούμενης συνόδου την ίδια περίπου ώρα. Η αξία των πακέτων είναι 1,957 από 2,306 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 32 από 35 και των πτωτικών 48 από 37 με αμετάβλητες τις 11 από 18.
Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.
Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα.
Η εικόνα της αγοράς μπορεί να αλλάξει μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.