Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 00:58

Saxo Bank: Εκτιμήσεις για ομόλογα, εμπορεύματα, μετοχές στο β' τρίμηνο

Την τριμηνιαία έκθεση Επενδυτικές Προτάσεις, η οποία περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, καθώς και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις της για το β’ τρίμηνο του 2016, δημοσίευσε η Saxo Bank.

Την τριμηνιαία έκθεση Επενδυτικές Προτάσεις, η οποία περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, καθώς και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις της για το β’ τρίμηνο του 2016, δημοσίευσε η Saxo Bank:
 
Η πολιτική αβεβαιότητα και η αυξανόμενη αντίδραση απέναντι στο κατεστημένο, που παρατηρούνται με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την πορεία προς το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (το λεγόμενο Brexit) τον Ιούνιο, αποτελούν δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που θα αντιμετωπίσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές το β’ τρίμηνο του 2016. Η σημασία τους αυξάνεται περαιτέρω από την ανάδυση παρόμοιων δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο – γεγονός που σηματοδοτεί μια θεμελιώδη απόρριψη της ελίτ και του status quo. Στην έκθεση του β’ τριμήνου, οι στρατηγικοί αναλυτές της Saxo Bank διατυπώνουν τις θέσεις τους ως προς τις πιθανές επενδυτικές κινήσεις σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, στο πλαίσιο ενός τέτοιου περιβάλλοντος.
 
Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, ανέφερε σχετικά τα εξής: «Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις χαμηλότερες αποδοχές ως προς το ΑΕΠ στην ιστορία, ενώ την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων ως προς το ΑΕΠ στην ιστορία. Επιπλέον, καταγράφονται οι χαμηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες και το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας που έχουν σημειωθεί ποτέ. Αυτός ο αρνητικός συνδυασμός δικαιολογεί την άνοδο της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τις διάφορες πολιτικές ελίτ».
 
«Οι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν το χάος από το "μία από τα ίδια". Ονομάσαμε αυτή τη νέα εποχή "διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου".»
 
Σε αυτό το περιβάλλον, οι προβλέψεις της Saxo Bank για τις βασικές κατηγορίες αξιόγραφων το β’ τρίμηνο του 2016 έχουν ως εξής:
 
Συνάλλαγμα

Το β’ τρίμηνο, εκτιμούμε ότι η διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στη στερλίνα (GBP), καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς ένα ενδεχόμενο Brexit. Δεν είναι καθόλου βέβαιο τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά, αλλά ειδικά στα νομίσματα, ο αντίκτυπος αναμένεται  μεγάλος – ιδίως σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας.
 
Φαίνεται, επίσης, ότι το β’ τρίμηνο θα αποτελέσει το χρονικό πλαίσιο στο οποίο η αγορά θα ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα μιας προεδρίας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και όσα αυτή μπορεί να σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα για το αμερικανικό δολάριο (USD). Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποδυνάμωσης του USD μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, εφόσον οι δημοσκοπήσεις καταγράψουν ισχυρή πιθανότητα νίκης του Τραμπ, κυρίως επειδή ο Τραμπ αποτελεί τον ορισμό της άγνωστης μεταβλητής. Για άλλη μια φορά, ουσιαστικά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μεταβλητότητα.
 
Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, η Ιαπωνία ενδέχεται να είναι η επόμενη που θα αμφισβητήσει το κοινωνικό συμβόλαιο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΒoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα, θα πετύχει εύκολα τον στόχο για πληθωρισμό 2%, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θα κυμαίνεται στο -2% ή και χαμηλότερα.
 
Ομόλογα

Η αύξηση της πίεσης προς την Ευρώπη να επιλύσει ορισμένα από τα επιτακτικά της προβλήματα θα μπορούσε πολύ εύκολα να επηρεάσει για άλλη μια φορά τις αγορές ομολόγων, με τους φόβους περί Brexit και τα κινήματα εναντίον της λιτότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να προκαλούν, ίσως, αναταραχή στην αγορά. Στις αρχές του β’ τριμήνου, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις, λόγω των υπερβολικά χαμηλών αποδόσεων, των αυξανόμενων (και ακόμα άγνωστων) ρυθμιστικών απαιτήσεων, των υψηλότερων δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και, κυρίως, λόγω των επιχειρηματικών μοντέλων χαμηλής τεχνολογίας.
 
Εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα εμφανίζουν επιτέλους σημάδια σταθεροποίησης, μετά τις ανελέητες μαζικές πωλήσεις των τελευταίων ετών, με τον χρυσό και το πετρέλαιο να κρατούν τα ηνία αυτής της τάσης. Το α’ τρίμηνο, δεν σταμάτησαν σχεδόν καθόλου να πραγματοποιούνται αγορές χρυσού, με τα hedge fund να μετακινούνται από ρεκόρ θέσεων πώλησης στη μεγαλύτερη καθαρή θέση αγοράς των τελευταίων 13 μηνών. Η τρέχουσα ισχυρή δυναμική λογικά θα επιτρέψει στον χρυσό να φτάσει, αλλά όχι και να ξεπεράσει, τα 1.310 USD/ουγγιά.
 
Σχεδόν ένα τρίμηνο μετά τις μαύρες μέρες στα μέσα Ιανουαρίου, όταν το αργό πετρέλαιο Brent είχε αγγίξει χαμηλό 12ετίας, το επενδυτικό συναίσθημα έχει βελτιωθεί. Το β’ τρίμηνο συνεχίζουμε να τασσόμαστε υπέρ του ίδιου εύρους τιμών όπως και στο α’ τρίμηνο, μεταξύ 35-40 USD/βαρέλι, χωρίς όμως πλέον να διαβλέπουμε κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης της τιμής.
 
Μετοχές

Το γεμάτο αναταράξεις ξεκίνημα του 2016 επηρέασε αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, οδηγώντας ορισμένους κλάδους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, σύμφωνα με το νέο μοντέλο αποτίμησης που αναπτύξαμε για τους κλαδικούς δείκτες του MSCI World. Ως αποτέλεσμα, κλάδοι με κυκλικότητα όπως τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι πρώτες ύλες και τα χρηματοοικονομικά μετατράπηκαν σε φθηνούς τομείς σε σχέση με τις αναλύσεις τυποποιημένης αποτίμησης. Το β’ τρίμηνο, λοιπόν, εστιάζουμε σε αυτούς τους κλάδους.
 
Μακροοικονομικά

Από μακροοικονομικής άποψης, το β’ τρίμηνο, προς τα τέλη του, περιλαμβάνει διάφορα σημαντικά γεγονότα κινδύνου, όπως τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς των ΗΠΑ (FOMC) στις 15 Ιουνίου, το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου και το ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών στην Ισπανία. Ωστόσο, ακόμα και αν η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων το β’ τρίμηνο διεξαχθεί ομαλά, οι μετοχές από τις αναπτυγμένες οικονομίες αυτή τη στιγμή δεν αποτιμώνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η απότομη ανάκαμψή τους κατά 10% από το χαμηλό του Φεβρουαρίου επηρεάζει την αποτίμησή τους.
 
Εκτιμούμε ότι η Ιταλία θα καταγράψει σημαντικό άλμα κερδοφορίας, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της ανακάμπτει ενώ παράλληλα προσφέρει μέρισμα που διαμορφώνεται περίπου στο 3,5%. Στον αντίποδα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υπερτιμημένο, ενώ ταυτόχρονα οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που καλλιέργησε ο στεγαστικός κλάδος εξανεμίζονται.