Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 10:52

Aνοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Arcelor SA και της Telefonica SA, μετά την ανακοίνωση των κερδών τους, τα οποία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Οι μετοχές της Alcatel SA, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωσή της για υψηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις.

Ο Dow Jones Stoxx 50 Index σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 3.131,38 μονάδες, στις 8:03' π.μ., στο Λονδίνο. Ο Stoxx 600, κέρδιζε 0,3% και ο Euro Stoxx 50, σημείωνε άνοδο 0,5%.

«Οι επενδύσεις είναι πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο Udo Rosendahl, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών μετοχών με την DWS Investment GmbH στη Φραγκφούρτη, ο οποίος διαχειρίζεται 192 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπληρώνοντας: «Εχουμε τελευταία πολλές εταιρείες που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα. Οι αγορές πηγαίνουν καλά και οι επενδυτές το εκμεταλλεύονται αυτό». Ο Rosendahl είπε, ότι προτιμά μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των πετρελαιοειδών, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποιες.

Οι μετοχές της Telefonica, σημείωναν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στα 13,93 ευρώ η μία στη Μαδρίτη. Η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, είπε ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση 33%, φθάνοντας στα 922,0 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματά της, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 717 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Arcelor, σημείωναν άνοδο 2,2%, φθάνοντας στα 18,06 ευρώ η μία, στη Γαλλία. Η δεύτερη σε μέγεθος χαλυβουργία στον κόσμο, ανακοίνωσε τα υψηλότερα παρά ποτέ κέρδη το τρίμηνο, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του μετάλλου που πουλά στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τα καθαρά της κέρδη, σημείωσαν αύξηση 59%, φθάνοντας στο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, αυτά αναμενόταν να ανέλθουν στα 831 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Alcatel, σημείωναν άνοδο 3,2%, φθάνοντας στα 9,98 ευρώ η μία. Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την αύξηση των πωλήσεων στο σύνολο του έτους, από 5% έως 8% , έναντι 3% έως 5%, που προέβλεπε νωρίτερα. Η εταιρεία, το δεύτερο τρίμηνο υπερδιπλασίασε τα κέρδη της στα 196 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 177 εκατ. ευρώ.