Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 11:08

Εγκλωβισμένο στη διαπραγμάτευση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην αβέβαιη έκβαση των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην αβέβαιη έκβαση των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.01), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,56% στις 561,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,85% στις 153,60 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,71 εκατ. ευρώ, με 11 μετοχές να ενισχύονται, 22 να υποχωρούν και 12 να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,90% στις 31,03 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στο 2,08% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 1,95% , η Alpha Bank στο 1,09% και η Eurobank στο 3,27%.

Στο ταμπλό, πτώση κοντά στο 3% εμφανίζει η μετοχή της Viohalco, ενώ κατά 1,8% υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ. Από την πλευρά του, Coca-Cola HBC και ΕΛΠΕ σημειώνουν πτώση της τάξης του 1,5%.

Στα της διαπραγμάτευσης, γύρω στις 22 Απριλίου εκτίμησε ο Γιώργος Σταθάκης ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τόσο η συνταξιοδοτική, όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση θα «περάσουν» από την ελληνική Βουλή δίχως σημαντικά προβλήματα.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται «μέρα με τη μέρα», ενώ εκτίμησε ότι το β’ εξάμηνο του 2016, το ΑΕΠ θα επανέλθει σε περίοδο αύξησης. «Βλέπουμε μία ισχυρή κυκλική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία» σημείωσε, ενδεικτικά. Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα του χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις για τα ομόλογα, τα οποία ωριμάζουν μετά το 2022».

Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» τον στόχο των 50 δισ. ευρώ. «Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε έσοδα 15 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο λιγότερα» έσπευσε να διευκρινίσει. Αιτιολογώντας τα «φτωχά» έσοδα, ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στο πολιτικό κλίμα και τη γραφειοκρατία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, εξαιρετικά δυσχερής είναι η αντιμετώπιση του όγκου των άνω των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες χωρίς την απελευθέρωση της αγοράς και την παροχή των κατάλληλων νομοθετικών εργαλείων που θα επιτρέψουν γοργότερο ρυθμό διαχείρισης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζεται ως «μάχη χωρίς νόημα» αυτή που συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια και συγκεκριμένα για τη θέσπιση εξαιρέσεων μεγάλου εύρους από την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων. Το θέμα των NPLs παραμένει μείζον στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε εκ νέου χθες το απόγευμα.

Με δεδομένη τη θέση των θεσμών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, πολλώ δε μάλλον όταν οι εξαιρέσεις που ζητούνται από την κυβέρνηση αφορούν το 40% με 45% των δανείων, τραπεζικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν άνευ νοήματος τη διαπραγμάτευση στο κομμάτι αυτό, αφού ο στόχος της προστασίας των δανειοληπτών επιτυγχάνεται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι δανειολήπτες διατηρούν και έναντι όποιου αγοράσει το δάνειό τους τα ίδια δικαιώματα που έχουν έναντι της τράπεζας.

Το άνοιγμα της αγοράς, αντιθέτως, θα επιτρέψει την εισφορά κεφαλαίων από funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να διαχειριστούν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αυξήθηκαν και το 2015 και ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ, εκτιμούν τραπεζίτες. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις της τάξης των 36 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, αλλά η δημιουργία των νέων καθυστερήσεων είναι ακόμη δυσανάλογη του ρυθμού διαχείρισης, αφού μόνο μέσα στο 2015 δημιουργήθηκαν νέες καθυστερήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Στο πολιτικό παιχνίδι τώρα, κρίσιμη θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία μάλιστα του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η συνάντηση γίνεται ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποκάλυψη από το Wikileaks, της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου, το Μαξίμου αναμένει από τη σημερινή συνάντηση νέα για την προσέγγιση ή μη του Ταμείου με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αν θα βρεθεί κοινή γραμμή σε «μέτρα και ελάφρυνση του χρέους».

Αναμένει δηλαδή να διαπιστώσει αν οι αποκαλύψεις του Wikileaks θα επισπεύσουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που η κυβέρνηση προσδοκά και περιέγραψε χθες ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου.

naftemporiki.gr