Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 08:11

Exxon Mobil: Στα ύψη τα κέρδη μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 32%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο, Exxon Mobil Corp., καθώς η ανάπτυξη των οικονομιών στην Ασία και τη Β. Αμερική, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κατανάλωση αργού πετρελαίου και βενζίνης.

Τα κέρδη της, ήταν τα τρίτα υψηλότερα που εμφάνισε η εταιρεία στην ιστορία των 123 ετών της. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 25%, φθάνοντας στα 88,6 δισ. δολ., επίπεδα ρεκόρ για εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία. Ο διπλασιασμός των τιμών του πετρελαίου από το 2003, οδηγεί την εταιρεία με ταχύ ρυθμό και σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ξεπεράσει την Wal-Mart Stores Inc. φέτος, ως η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ από πλευράς πωλήσεων.

Τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκτινάχθηκαν 28%, φθάνοντας στα 4,9 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Exxon Mobil. Το χάσμα μεταξύ του κόστους του αργού πετρελαίου και οι τιμές των διυλισμένων καυσίμων, ήταν οι μεγαλύτερες παρά ποτέ, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε ταχύτερα από τις προμήθειες. Τα κέρδη της Exxon Mobil από τη διύλιση αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 34%.

«Το πετρέλαιο είναι η καλύτερη επένδυση αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο Eric Sprott, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. Καναδά (2,02 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε μετοχές, με την Sprott Asset Management Inc., στο Τορόντο, συμπληρώνοντας: «Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και δεν υπάρχει άλλη δυναμικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στο 1,20 δολ. ανά μετοχή, από 88 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Lee Raymond, 66 ετών, επενδύει σε πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς η ζήτηση αυξάνεται η παραγωγή μειώνεται σε άλλες πετρελαιοπηγές στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Η εταιρεία αντλεί περισσότερο πετρέλαιο απ΄ό,τι οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΟΠΕΚ, εκτός της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Σήμερα η εταιρεία, αναθεώρησε την πρόβλεψη για τις δαπάνες του 2005 κατά 6,3%, φθάνοντας στα 17 δισ. δολ., εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων στη Νιγηρία και αλλού.

Οι μετοχές της Exxon Mobil, σημείωναν άνοδο 40 σεντς, φθάνοντας στα 60 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Αναρριχήθηκαν φέτος σε ποσοστό 17%, καθιστώντας την εταιρεία τη μεγαλύτερη στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.