Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 09:30

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων

German June Retail Sales Unexpectedly Drop as Oil Costs Surge

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση σημείωσαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς έφθασαν στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πωλήσεις, εποχιακώς προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, μειώθηκαν 0,3%, έναντι του Μαΐου, μήνα κατά τον οποίο είχαν σημειώσει άνοδο 1,8%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν άνοδο 0,2% τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,9%.

Τα νοικοκυριά στη Γερμανία, αγωνίστηκαν να αυξήσουν τις δαπάνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της International Business Machines Corp., μείωσαν τις θέσεις εργασίας, ωθώντας την ανεργία στη μεγαλύτερη μεταπολεμική άνοδο του 12% τον Μάρτιο. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, μετά το 11,7% που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Gerhard Schroeder, ανακοίνωσε μείωση στη φορολογία στα 6,5 δισ. ευρώ (8 δισ. δολ. ΗΠΑ) με την έναρξη του έτους, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.