Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 12:47

Στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ, τον Ιούλιο και στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών, ο πληθωρισμός στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα του 2,1% που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat, σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μετά την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, βελτιώνοντας την προοπτική των εξαγωγών.

Ο πληθωρισμός, βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάθε ένα από τους τελευταίους 16 μήνες, περιορίζοντας τη δυνατότητα της τράπεζας να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη με τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τα οποία παραμένουν στο 2% από τον Ιούνιο του 2003.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, σημείωσαν άνοδο 38% φέτος και διαπραγματεύθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 62,10 δολ. το βαρέλι στις 7 Ιουλίου.