Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2005 11:36

TOUSA: Εξαγορά της Transeastern Properties

Στην εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατασκευής σπιτιών της εταιρείας Transeastern Properties, Inc. προχώρησε μέσω κοινοπραξίας η Technical Olympic USA INC. (TOUSA), θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής στις ΗΠΑ.Η Transeastern Properties εδρεύει στο Coral Springs της Florida.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, επί του παρόντος, η κοινοπραξία αυτή έχει στην ιδιοκτησία της ή ελέγχει περίπου 22.000 οικόπεδα (homesites) σε όλες τις κύριες αγορές της Florida.

Τα περιουσιακά στοιχεία κατασκευής σπιτιών της Transeastern Properties εξαγοράστηκαν από την κοινοπραξία στην τιμή των 840 εκατ. $, η οποία υπόκειται σε τελική έγκριση. Ένα επιπρόσθετο ποσό, ύψους 75 εκατ. $, θα καταβληθεί υπό προϋποθέσεις, όπως, η προηγούμενη επίτευξη προκαθορισμένων τριμηνιαίων στόχων που αφορούν στο EBITDA και στην παράδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε συγκεκριμένες εκτάσεις γης, που επί του παρόντος κατέχονται βάσει συμβολαίων προαίρεσης αγοράς οικοπέδων (lot options). Στα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν, συμπεριλαμβάνονται, οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οικόπεδα (finished lots) και τα συγκεκριμένα δικαιώματα προαίρεσης επί γης (landoptions).

Στην ανακοίνωσή της η διεύθυνση της TOUSA εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τη συνένωση των δυνάμεων και τη συνεργασία μεταξύ δύο εκ των κυριοτέρων κατασκευαστών της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, τονίζοντας, ότι με την εξαγορά αυτή ισχυροποιείται περαιτέρω η παρουσία της TOUSA στις υπάρχουσες αγορές της Florida, από την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της Tampa/St. Petersburg. Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, διασφαλίζεται η προσπέλασή της σε οικόπεδα μελλοντικής ανάπτυξης, σε μία σημαντική αγορά με περιορισμένη διαθεσιμότητα γης. Εκτιμάται ότι η εξαγορά αυτή θα προσθέσει στα αποτελέσματα του έτους 2006 της TOUSA, περίπου 35 εκατ. $ καθαρών εσόδων.