Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 10:17

Market beat: Μετά το πρώτο τρίμηνο, Πρωταπριλιά σημαίνει επιστροφή στις εσωτερικές εξελίξεις

Ο ΓΔ μπορεί να χτύπησε στις 585 μονάδες, αλλά αυτό που μέτρησε ήταν η κόπωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες, που αποκαλύφθηκε από την Τετάρτη στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αλλά ενώ το διεθνές κλίμα ήταν κατάλληλο για πιέσεις, στο ταμπλό της Αθήνας, ειδικά στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης  εμφανίστηκαν κινήσεις που έδειξαν πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ήθελαν να ξεφύγουν οι τιμές από τα πρόσφατα υψηλά, αλλά επίσης δεν υπήρχε διάθεση για συνέχεια στην άνοδο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Ο ΓΔ μπορεί να χτύπησε στις 585 μονάδες, αλλά αυτό που μέτρησε ήταν η κόπωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες, που αποκαλύφθηκε από την Τετάρτη στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αλλά ενώ το διεθνές κλίμα ήταν κατάλληλο για πιέσεις, στο ταμπλό της Αθήνας, ειδικά στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης  εμφανίστηκαν κινήσεις που έδειξαν πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ήθελαν να ξεφύγουν οι τιμές από τα πρόσφατα υψηλά, αλλά επίσης δεν υπήρχε διάθεση για συνέχεια στην άνοδο.

Η πλάγια κίνηση πάνω και κάτω από τις 160 μονάδες, με τις τράπεζες σε πτώση, ήταν αποτέλεσμα της ισορροπίας που προσέφεραν στον δείκτη των blue chip τα κέρδη μετοχών όπως η ΕΕΕ ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ. Η μονιμοποίηση των πιέσεων στις αγορές μετοχών της ευρωζώνης και η υποψία πως και τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν θα είχαν ανοδική έναρξη, χωρίς και να βουλιάξουν με το καλημέρα, έφερε την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και απώλειες της τάξης του -1% στο ΧΑ και στην ευρωζώνη.

Το πρώτο τρίμηνο για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν από τα περισσότερο εντυπωσιακά στην ιστορία.  Στη Wall Street, ο Dow ολοκλήρωσε την σύνοδο της Πέμπτης -0,18% χαμηλότερα, ενώ ο S&P 500 έχασε -0,2% και ο Nasdaq  σκαρφάλωσε +0,01%. Ήταν μια υποτονική κατάληξη σε ένα άγριο ​​τρίμηνο που στη διάρκειά του βυθίστηκαν οι μετοχικές αξίες από τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη για να ανακάμψει όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν όλο και πιο επιθετικά βήματα στην στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα ομόλογα ΗΠΑ απολαμβάνουν το καλύτερο τρίμηνο τους σε βάθος 4-1 / 2 χρόνια, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών σημειώνουν  μια απότομη βουτιά κατά 50 μονάδες βάσης στους τρεις μήνες μέχρι το Μάρτιο. Η αντίδραση του δολαρίου ήταν εξίσου μεγάλη, αλλά σε μια καθοδική κατεύθυνση, αφού το νόμισμα υπέστη τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ποσοστιαία απώλεια σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που μετρά την ισχύ του έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, χτύπησε τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου και τελευταία έχει κολλήσει στο 94,663. Το ευρώ ήταν σήμερα το πρωί σταθερό στα 1,1377 δολάρια. Η εξασθένηση του δολαρίου έφερε μια ανάπαυλα για τις τιμές σχετικά με το πετρέλαιο, το οποίο καμαρώνει το καλύτερο τρίμηνο του από τα μέσα του 2015, με κέρδος 10%. Οι ανησυχίες για υπερπροσφορά εξακολουθούν να παραμένουν, ωστόσο, τα futures του αργού ΗΠΑ ήταν κάτω μόλις 26 σεντς στα 38,08 δολάρια το βαρέλι σήμερα που το Brent έπεσε 28 σεντς, φθάνοντας στα 40,05 δολάρια το βαρέλι.

Οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν πτωτικά σήμερα και χθες στην Ευρώπη την πτώση οδήγησαν οι τράπεζες όπως και στο ΧΑ μόνο που η ανοδική κίνηση του κλάδου στο μήνα, ήταν αντίθετη από εκείνη που εμφάνισαν οι τράπεζες στις αγορές της ευρωζώνης.

Σήμερα στο ταμπλό τίποτε δεν θα είναι περισσότερο ψεύτικο από όσο κάθε μέρα και δεν αποκλείεται, επειδή όλοι σχεδόν περιμένουν συνέχεια στην κάθοδο, να υπάρξουν εκπλήξεις. Όπως ο φετινός Μάρτιος, που θα μείνει στην ιστορία σαν εξαίρεση στην παράδοση, που θέλει να έχει συνήθως αρνητική συνεισφορά. Ήταν ο πρώτος ανοδικός μήνας μετά από τέσσερις πτωτικούς και μάλιστα, με διψήφια επίδοση του μέσου όρου +11,69% και του 25άρη +14,18%, ενώ ο FTSEM ενισχύθηκε κατά 8,44%.

Ήταν μήνας που τα κέρδη του στηρίχθηκαν στις υψηλές επιδόσεις εννέα  μετοχών που με αλφαβητική σειρά είναι: ΑΛΦΑ +24,84%, ΑΡΑΙΓ +26,87%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +30,95%, ΕΤΕ +25%, ΕΥΡΩΒ +37,63%, ΠΕΙΡ +45,51% ΤΕΝΕΡΓ +36,36%, ΤΙΤΚ +18,06% και ΦΦΓΚΡΠ +15,13%. Καλό μήνα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Με οριακές διακυμάνσεις τερμάτισαν χθες βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αυριανά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  υποχώρησε  κατά 0,18% στις 17.685,44 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq  ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 4.869,85 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,20% στις 2.059,74 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε κατά 2,5% ενώ οριακά κέρδη εμφάνισε και η Apple. Η μετοχή της Boeing αντίθετα, διολίσθησε κατά 1%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε σταθεροποιητικά επίπεδα, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,08% στα 38,29 δολάρια ενώ τα συμβόλαια Brent ενισχύθηκαν κατά 0,79% στα 39,59 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 11.000, σε 276.000, αυξήθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις  ΗΠΑ,  σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ότι, για την περίοδο 20-26 Μαρτίου, θα διαμορφωνόταν σε 268.000. Παρά την αύξηση των αιτήσεων, ο αριθμός τους παραμένει για 36η εβδομάδα, κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000. Ο μέσος όρος νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ανήλθε στις 263.250.

Την ίδια ώρα,τις προοπτικές της κινεζικής αξιολόγησης υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's, επικαλούμενος τη βραδύτητα τις οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Συγκεκριμένα, ο S&P αναθεώρησε σε «αρνητικό» το outlook της αξιολόγησης «ΑΑ-» της Κίνας, τονίζοντας ότι οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι σταδιακά αυξάνονται. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο οίκος αξιολόγησης, η διαδικασία εξισορρόπησης της κινεζικής οικονομίας θα είναι βραδύτερη. Ειδική μνεία έκανε και στη διαφθορά που μαστίζει τον δημόσιο τομέα, καλώντας το Πεκίνο να εντείνει τις προσπάθειες εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες της τάξης του 1% εμφάνισαν την τελευταία μέρα του Μαρτίου τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου και να αναμένουν τα αυριανά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% στις 6.177 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,81% στις 9.966 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,34% στις 4.385 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 1,07% στις 337,54 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Glencore και Anglo American ενισχύθηκαν έως 3% ενώ πτώση κοντά στο 4% σημείωσε η μετοχή της Bouygues. Από την πλευρά της, η TUI Group εκτινάχθηκε στο 4,90% δεχόμενη ώθηση από τις τουριστικές κρατήσεις, εν όψει της θερινής περιόδου. Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει από τις αρχικές απώλειες και κινείται πλέον, σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,97% στα 38,69 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,15% στα 39,71 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε νέο ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το έλλειμμα της Βρετανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2015, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 32,7 δισ. στερλίνες έναντι 20,1 δισ. στερλινών το γ' τρίμηνο του ίδιου έτους.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της Βρετανίας για το σύνολο του 2015 διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος αναμένεται να παραμείνει και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επίκειται να διαμορφωθεί στο -0,1% έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να επιτευχθεί στον κλάδο των υπηρεσιών (1,3%), των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (0,7%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (0,5%). Στον τομέα της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -8,7%.

Στη  Γερμανία,  στο ιστορικό χαμηλό του 6,2% παρέμεινε τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας, με τον αριθμό των ανέργων να διατηρείται αμετάβλητος. «Στο σύνολό της, η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά» δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας οφείλεται στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.

Ωστόσο, πρόκειται για τον πρώτο μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίο δεν σημειώνεται πτώση στον αριθμό των ανέργων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 5.500 άτομα, έναντι πτώσης 9.000 ατόμων τον Φεβρουάριο.

Στη  Γαλλία  τέλος, περαιτέρω άνοδο σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,7% έναντι του Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,3%. Η αύξηση, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αντανακλά τη βελτίωση των τιμών στον κλάδο της μεταποίησης και των τροφίμων. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,2%.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν κατώτεροι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία συσσώρευσης στο πρώτο μέρος και καθόδου στο δεύτερο με μικρή εκτίναξη από τα χαμηλά μέρας που σημειώθηκαν στις 15:30 μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης έντονα πτωτικά από το ξεκίνημα. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και κινήθηκαν πλάγια νευρικά γύρω από το προηγούμενο τους κλείσιμο. Στις 12:15 όρισαν μέγιστο μέρας στις 581,15 από 584,95 μονάδες και στις 161,22 από 163,11 αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη. Τότε για τον 25άρη τα κέρδη ήταν +0,5% και του ΓΔ επίσης. Μετά οι  δείκτες πέρασαν σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε απώλειες  της τάξης του -0,5% για τον δείκτη των blue chip και για τον μέσο όρο. Αλλά μετά τις 15:00 η διαπίστωση πως τα μέγιστα της Πέμπτης ήταν κατώτερα της προηγούμενης μέρας, συνέβαλλε στην εμφάνιση ισχυρών πιέσεων. Οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και ξεκίνησε η αναζήτηση για το ελάχιστο μέρας. Ήταν οι 570,92 μονάδες και οι 158,06 για τους βασικούς δείκτες και αντιστοιχούσαν σε πτώση -1,37% για τον ΓΔ και -1,43% για τον 25άρη.  Μετά οι εντολές αγοράς ανέβασαν τη ζήτηση πάνω από την προσφορά και το κλείσιμο έγινε σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πτώση -0,3%.

Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα αλλά το αλλοίωσαν προς τα άνω κατά μια μονάδα για τον ΓΔ. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες αλλά στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν κλάδοι που συνέβαλλαν ανοδικά ήτοι των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινής Ωφέλειας.

Διεθνώς επικρατούσε μια πτωτική ατμόσφαιρα από την διατήρηση στο αδυνάτισμα του δολαρίου και την επιστροφή της τιμής για το πετρέλαιο κοντά στα 39 δολάρια ενώ τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν επίσης από τα στοιχεία για αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις παρά τη νομισματική πολιτική χαλάρωσης που επέλεξε η ΕΚΤ.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (13 από 3) έναντι των ανοδικών (8 από 21) με τρία (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 13 είχαν άνοδο και 7 ήταν αμετάβλητες. Στα 74,157 από 113,85 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 29,55 από 65,5 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,86%, ο CAC είχε μεταβολή -1,27%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,39%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,13% και +0,14%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,30% και έφθασε στις 577,12 από 578,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 159,92 από 160,36 με μεταβολή -0,27%. Οι δημοπρασίες επέφεραν οριακή αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη προς τα άνω  και έτσι έκλεισαν στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Ασφαλειών  +4,20% από -0,69%,  Τηλεπικοινωνιών +2,05% από +0,65%, Κοινής Ωφέλειας +1,47% από +4,08%, Ταξίδια Αναψυχή +1,16% από -1,41%, Πετρελαίου Αερίου +0,78% από +2,72%, Τροφίμων Ποτών +0,43% από +2,08%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,04% από +0,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Υγείας -8,03% από +2,24%, Κατασκευές Υλικά -3,67% από +1,91%, Βιομηχανικών Προϊόντων -3,18% από +3,67%, Τεχνολογίας -1,77% από +2,57%, Εμπορίου -1,29% από +3,07%, Τραπεζών -1,11% από +4,63%, Ακίνητης Περιουσίας -0,52% από +3,42%, ο FTSEM -0,47% από +2,59%, Πρώτων Υλών -0,44% από +3,27%, ο ΓΔ -0,30% από +2,15%, ο 25άρης -0,27% από +2,51% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,24% από +0,89%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών και Μέσων Ενημέρωσης, 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,157 από 131,851 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,882 από 30,920 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 68,696 από 80,783 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,625 από 1,122 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,007 από 42,975 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 89,794 από 164,172 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 50 από 80 των καθοδικών σε 48 από 23 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Στην τελευταία σύνοδο του μήνα, μέρα που τα χρηματιστήρια του ευρώ κινήθηκαν επίσης πτωτικά, ο 25άρης εμφάνισε πορεία πλάγια με εναλλαγές πρόσημου μεταβολής γύρω από τις 160 μονάδες ως τις 14:30. Μετά οι πιέσεις αυξήθηκαν και οι απώλειές του πλησίασαν στο -1,4% και στις 15:35 περίπου εμφανίστηκε το  ελάχιστο μέρας στις 158,06 μονάδες. Το μέγιστο ορίστηκε στο πρώτο μέρος (12:15) και ήταν στις 161,22 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε λίγο πάνω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,713 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 1606 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας στις 161,75 μονάδες και κατώτερο στις 157,50. Άλλαξαν χέρια 50 από 229 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο -0,27% και κλείσιμο στις 159,92 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Απριλίου ορίστηκε στις 159,25 με 9.956 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν οι 159,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 1303. Πάλι επέστρεψε η προπορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ. Σε αυτό συνέβαλλε η επιστροφή πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές που όντως σε μικρό διάστημα εμφάνισαν μεγάλα κέρδη αλλά και το κλίμα της ημέρας.

Τεχνικά έγινε σαφές για δεύτερη φορά μέσα στο έτος ότι η υπέρβαση των επιπέδων πέριξ των 160 μονάδων από τον 25άρη δεν είναι εύκολη υπόθεση και αν θεωρήσουν οι ισχυροί θεσμικοί ότι έχουμε διπλή πρόσκρουση και ανάδραση σε οροφή, οι σύνοδοι που θα ακολουθήσουν θα αφιερωθούν σε διόρθωση.

Ωστόσο υπάρχει ακόμα πεδίο για εμφάνιση εκπλήξεων, αφού ο 25άρης δεν είναι μακριά από την τιμή των 163,11 μονάδων που έπιασε στις 30 και τις 160,05 στις 15 Μαρτίου. Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στις 24/8 του 2015 είχαμε την παγκόσμια βουτιά των χρηματιστηρίων λόγω της διαπίστωσης της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της Κίνας και στο ΧΑ, που εκείνο το μήνα επαναλειτούργησε, ο δείκτης των παραγώγων χτύπησε χαμηλό στις 161,85 μονάδες. Η μόνη μέρα που σε κίνηση από κάτω προς τα άνω ο 25άρης πέρασε αυτό το επίπεδο ήταν στις 30 Μαρτίου.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ για τον μέσο όρο ανέφερε: «Στόχος της τρέχουσας περιόδου παραμένει το κλείσιμο των πτωτικών gap στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 646 μονάδες. Στις επόμενες συνεδριάσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί μια διόρθωση, λόγω ρευστοποιήσεων βραχυπρόθεσμων κερδών και κλείσιμο των "εκκρεμοτήτων" που έχει αφήσει η τελευταία ανοδική κίνηση. Η δημιουργία της διπλής κορυφής (15/3 και 30/3) στις 580 μονάδες, μας προϊδεάζει για αυτό.

Ανοδικά "gap" ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει στις 568,5 μονάδες καθώς και στις 557,73 και 544,3 μονάδες. Σ ' αυτήν την περιοχή των 535 μονάδων οριοθετείται και η στήριξη, αφού ο ΚΜΟ 30 ημερών και το χαμηλό στις 22/3 βρίσκονται εκεί. Αυτή είναι η κρίσιμη περιοχή που πρέπει να κρατήσει ο Γενικός Δείκτης για να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Διανύουμε την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει χθες, ενδοσυνεδριακά, νέο υψηλό από τις 15/1 που όμως δεν κατάφερε να κρατήσει στο κλείσιμο. Η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση συντηρείται στηριζόμενη στις προσδοκίες για κλείσιμο της Αξιολόγησης και βοηθούμενη, τις τελευταίες μέρες, από το "window dressing" λόγω λήξης του Α τριμήνου.

Στόχος της τρέχουσας περιόδου παραμένει το κλείσιμο των πτωτικών gap στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 646 μονάδες. Στις επόμενες συνεδριάσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί μια διόρθωση, λόγω ρευστοποιήσεων βραχυπρόθεσμων κερδών και κλείσιμο των "εκκρεμοτήτων" που έχει αφήσει η τελευταία ανοδική κίνηση. Η δημιουργία της διπλής κορυφής (15/3 και 30/3) στις 580 μονάδες, μας προϊδεάζει για αυτό.

Ανοδικά "gap" ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει στις 568,5 μονάδες καθώς και στις 557,73 και 544,3 μονάδες. Σ ' αυτήν την περιοχή των 535 μονάδων οριοθετείται και η στήριξη, αφού ο ΚΜΟ 30 ημερών και το χαμηλό στις 22/3 βρίσκονται εκεί. Αυτή είναι η κρίσιμη περιοχή που πρέπει να κρατήσει ο Γενικός Δείκτης για να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχίσει να κινείται, κυρίως, με βάση τις εσωτερικές εξελίξεις (Αξιολόγηση, Προσφυγικό, πολιτική σταθερότητα). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία άνοδο πρωταγωνίστριες ήταν οι Τραπεζικές μετοχές, σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες που στις τελευταίες συνεδριάσεις διορθώνουν σημαντικά από τις κορυφές τους στα μέσα Μαρτίου και αυτό ίσως αξίζει επισήμανσης.

Η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, σήμερα, θα επιβεβαιώσει την τυχόν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κινούμαστε στους ρυθμούς των Θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον Τουρισμό, φέτος, θα είναι ένα καλό νέο για την Οικονομία, αν επιβεβαιωθούν, αλλά από την άλλη συνεδριάσεις της Βουλής, σαν την προχθεσινή, καταδεικνύουν ότι το πολιτικό προσωπικό παραμένει κατώτερο των περιστάσεων και αυξάνουν τους φόβους για την πολιτική σταθερότητα στο μέλλον.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές και το δολάριο έχασαν περισσότερο έδαφος στην σύνοδο της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές άρχισαν το νέο τρίμηνο σε μια επιφυλακτική διάθεση, με αχτίδες ζωής στην οικονομία της Κίνας που ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τη επιβάρυνση του κλίματος στην Ιαπωνία.

Η δραστηριότητα στο τεράστιο τομέα της μεταποίησης της Κίνας επεκτάθηκε τον Μάρτιο, για πρώτη φορά σε εννέα μήνες, καθώς ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) εξέπληξε την αγορά με την υπέρβαση του 50 αφού έπιασε το 50,2. Αλλά και μια ιδιωτική έκδοση του PMI ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις με την άνοδο του στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος 13 μηνών.

Ωστόσο, οι αγορές φάνηκαν αδιάφορες και οι μετοχές στη Σαγκάη έχουν διολισθήσει 1,42% χαμηλότερα. Αρνητικά μέτρησε η απόφαση της Standard & Poors να υποβιβάσει τις πιστωτικές προοπτικές της Κίνας σε αρνητικές. Μια ζοφερή έρευνα στο χώρο των Ιαπώνων Βιομηχάνων συνέβαλλε σε ενίσχυση των πωλήσεων υπό πίεση κατά την έναρξη του νέου οικονομικού έτους και έσυραν τον Nikkei κάτω 3,20% στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.

Η καθοδική τάση έχει εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή και ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -1,1%.

Στη Wall Street, ο Dow είχε τελειώσει την σύνοδο της Πέμπτης 0,18% χαμηλότερα, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,2% και ο Nasdaq  σκαρφάλωσε 0,01%. Ήταν μια υποτονική κατάληξη σε ένα άγριο ​​τρίμηνο που στη διάρκειά του βυθίστηκαν οι μετοχικές αξίες από τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη για να ανακάμψει όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν όλο και πιο επιθετικά βήματα στην στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα ομόλογα ΗΠΑ απολαμβάνουν το καλύτερο τρίμηνο τους σε 4-1 / 2 χρόνια, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών σημειώνουν  μια απότομη βουτιά κατά 50 μονάδες βάσης στους τρεις μήνες μέχρι το Μάρτιο.

Η αντίδραση του δολαρίου ήταν εξίσου μεγάλη, αλλά σε μια bearish κατεύθυνση, αφού το νόμισμα υπέστη τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ποσοστιαία απώλεια σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που μετρά την ισχύ του έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, χτύπησε τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου και τελευταία έχει κολλήσει στο 94,663.

Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,1377 δολάρια. Η εξασθένηση του δολαρίου έφερε μια ανάπαυλα για το πετρέλαιο, το οποίο καμαρώνει το καλύτερο τρίμηνο του από τα μέσα του 2015, με κέρδος 10%. Οι ανησυχίες για υπερπροσφορά εξακολουθούν να παραμένουν, ωστόσο, τα futures του αργού ΗΠΑ ήταν κάτω 26 σεντς στα 38,08 δολάρια το βαρέλι σήμερα που το Brent έπεσε 28 σεντς, φθάνοντας στα 40,05 δολάρια το βαρέλι.

Ο Χρυσός ήταν σταθερά στα 1.231,50 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας το μεγαλύτερο τριμηνιαίο κέρδος του (16,1%) σε σχεδόν 30 χρόνια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ επικεντρώνονται οι προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων, λίγο πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την τελική φάση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σήμερα συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup για συντονισμό των ενεργειών και ενημέρωση των κρατών μελών από τους θεσμούς.

Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group (ΕWG) αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, εν όψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η συζήτηση θα είναι εφ' όλης της ύλης, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή και αποσκοπεί στο να οργανωθεί το τελευταίο στάδιο των συζητήσεων με το κουαρτέτο. Οι επικεφαλής των θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι επαφές θα ξεκινήσουν εκ νέου από την προσεχή Δευτέρα. 

Πρόβα τζενεράλε, ενδεικτική του σχεδιασμού που έχει γίνει για το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινά σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ ΟΛΠ για να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με το σκεπτικό ότι «φρενάρει» την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι Κινέζοι πιστοί στο σχέδιο που έχουν εκπονήσει θα ανεβάζουν την αυλαία στις υπηρεσίες των επισκευών πλοίων, με το πλωτό εργοστάσιο κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών «Castoro Sei» να δένει στο Πέραμα.

Προγραμματισμένες επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια έχουν δρομολογήσει οι επιχειρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας, ενώ την περίοδο 2007 – 2014, οι επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Αθανάσιο Κεφάλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο κλάδος, παρά την επταετή κρίση, παραμένει αλώβητος και έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μιας και συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις.

Σε αρνητικό έδαφος αναμένεται να παραμείνει και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επίκειται να διαμορφωθεί στο -0,1% έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο. Στα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να επιτευχθεί στον κλάδο των υπηρεσιών (1,3%), των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (0,7%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (0,5%).

«Όριο μας η συμφωνία, τίποτα περισσότερο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα επιβράδυνσης» την ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών.

Όπως σημείωσε, είναι επιλογή της κυβέρνησης να παρθούν τώρα τα σημαντικότερα μέτρα, προκειμένου το πρόγραμμα να είναι «εμπροσθοβαρές». «Αν κλείσουμε την αξιολόγηση εντός του Απριλίου, τελειώνουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα για όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Διευκρίνιεσε επιπλέον ότι η Αθήνα δεν έχει λόγο να καθυστερεί τα μέτρα.

Συνάντηση με τους Προέδρους των δέκα περιφερειακών Οργανισμών Λιμένων και τους δημάρχους των αντίστοιχων περιοχών και εκπροσώπους τους είχε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔΣτέργιος Πιτσιόρλας.  Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δήμων και των Οργανισμών Λιμένων σχετικά με το θέμα των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και των διεκδικήσεων των δημοτικών αρχών.

Την ένταξη 42 έργων συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ έχει επιλέξει η Ελλάδα για ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται η διαμόρφωση δύο βασικών πακέτων έργων. Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων, μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων».

Να στραφούν οι ενεργές πολιτικές μείωσης της ανεργίας προς την επανακατάρτιση των εργαζομένων και όχι στην εικονική απασχόληση ανέργων χωρίς μέλλον και προοπτική ζητεί ο ΣΕΒ,υπογραμμίζοντας ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα συνοδεύεται, σε αρχικά στάδια τουλάχιστον, από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης, η οποία, παράλληλα, είναι απίθανο να προέλθει από την απλή επαναπρόσληψη, όσων έχασαν τις δουλειές τους στην περίοδο της μεγάλης ύφεσης.

Στα 17,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2015 τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 15,9% έναντι του 2014. Σύμφωνα με την εταιρεία, η υποχώρηση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης και στην αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 13,65%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 26,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8,71%.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ-9,93% καθώς οι ζημιές μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 106,1 εκατ. ευρώ έναντι 51,6 εκατ. ευρώ το 2014. Παράλληλα, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 54 εκατ. ευρώ από ζημιές 11 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή, τα συνολικά έσοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, καθώς ανήλθαν στα 1,533 δισ. ευρώ έναντι 1,545 δισ. ευρώ.

Αύξηση της τάξης του 13,5% σημείωσαν το 2015 οι πωλήσεις της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 252,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το περιθώριο μικτού κέρδη ανήλθε σε 25,7% από 25% το 2014, ενώ οι νέες προβλέψεις περιορίστηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 22,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34,7%. Τα προ φόρων αποτελέσματα τέλος, ανήλθαν σε ζημιές 10 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 45,6% έναντι του 2014.

Στα 924 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) ανέρχεται το ύψος της προστιθέμενης αξίας από τη δραστηριότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της The Coca-Cola Company στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με μελέτη της Steward Redqueen, η οποία ειδικεύεται στον τομέα του κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος. Βάσει των ευρημάτων, για κάθε 1 ευρώ άμεσης προστιθέμενης αξίας δημιουργούνται ακόμη 7 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 21.300, καθώς για κάθε άμεση θέση υποστηρίζονται άλλες 11 έμμεσες.

Συρρίκνωση εμφάνισαν το 2015 οι ζημιές του Ομίλου Intracom, καθώς περιορίστηκαν στα 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το 2014.

Παράλληλα, οι πωλήσεις του Ομίλου ενισχύθηκαν στα 377,1 εκατ. ευρώ από 346,1 εκατ. ευρώ προηγουμένως και τα κέρδη EBITDA στα 23 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημιές 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 14,3 εκατ. ευρώ το 2014.

Επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Ιασώ, τα οποία επιβαρύνθηκαν από τις περικοπές μέσω των μηχανισμών rebate και claw-back. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,23% στα 109,27 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη διολίσθησαν κατά 8,74% στα 12,85 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 14,35 εκατ. ευρώ έναντι 17,15 εκατ. ευρώ το 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τις προοπτικές της κινεζικής αξιολόγησης υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, επικαλούμενος τη βραδύτητα τις οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Συγκεκριμένα, ο S&P αναθεώρησε σε «αρνητικό» το outlook της αξιολόγησης «ΑΑ-» της Κίνας, τονίζοντας ότι οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι σταδιακά αυξάνονται. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο οίκος αξιολόγησης, η διαδικασία εξισορρόπησης της κινεζικής οικονομίας θα είναι βραδύτερη.

Σε φάση ανάπτυξης επανήλθε μετά από επτά διαδοχικούς μήνεςη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 50,2 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 49 μονάδων τον Φεβρουάριο. Τους προηγούμενους επτά μήνες, ο σχετικός δείκτης κυμαινόταν κάτω των 50 μονάδων - δηλαδή κάτω του τεχνικού ορίου, το οποίο σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου.

Πτώση της τάξης του 3,2% εμφάνισαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων Ι.Χ., φορτηγών και λεωφορείων, στην Ιαπωνία.

Ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων, σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας, ανήλθε, κατά τον ίδιο μήνα, στα 404.813 οχήματα.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων ενισχύεται το ευρώ, εκμεταλλευόμενο τη διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφει άνοδο κατά 0,2734% στα 1,1370 δολάρια, με υψηλό ημέρας τα 1,1371 δολάρια και χαμηλό τα 1,1311 δολάρια. Ανοδικά έναντι του δολαρίου κινείται και το ιαπωνικό γεν, το οποίο σημειώνει κέρδη κατά 0,03% στα 112,3950 γεν/δολάριο.

Κατά 11.000, σε 276.000, αυξήθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ,σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ότι, για την περίοδο 20-26 Μαρτίου, θα διαμορφωνόταν σε 268.000.

Παρά την αύξηση των αιτήσεων, ο αριθμός τους παραμένει για 36η εβδομάδα, κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000. Ο μέσος όρος νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ανήλθε στις 263.250.

Νέα εποχή για την Κύπρο, με τη Λευκωσία να ολοκληρώνει σήμερα με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης, ύψους δέκα δισ. ευρώ, που είχε λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), αφήνοντας πίσω της την εποχή του μνημονίου και της σκληρής λιτότητας -μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- ατενίζοντας όμως ένα μέλλον με αρκετές προκλήσεις, όπως το «αγκάθι» των επισφαλών δανείων, αλλά και τον κίνδυνο να βρεθούν τα κυπριακά ομόλογα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άνω του 5% παρέμεινε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2015.

Πρόκειται για το όγδοο συνεχόμενο έτος, κατά το οποίο η Μαδρίτη αδυνατεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς η κυβέρνηση ανέμενε πτώση του ελλείμματος στο 4,2% από 5,8% το 2014.

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το έλλειμμα της Βρετανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2015, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 32,7 δισ. στερλίνες έναντι 20,1 δισ. στερλινών το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της Bank of England χαρακτήρισαν το έλλειμμα ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας, γενικότερα. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της Βρετανίας για το σύνολο του 2015 διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ.

Σε αρνητικό έδαφος αναμένεται να παραμείνει και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επίκειται να διαμορφωθεί στο -0,1% έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο. Στα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να επιτευχθεί στον κλάδο των υπηρεσιών (1,3%), των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (0,7%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (0,5%).

Στο ιστορικό χαμηλό του 6,2% παρέμεινε τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία, με τον αριθμό των ανέργων να διατηρείται αμετάβλητος. «Στο σύνολό της, η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά» δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας οφείλεται στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο, πρόκειται για τον πρώτο μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίο δεν σημειώνεται πτώση στον αριθμό των ανέργων.

Κατά 4% αναπτύχθηκε το 2015 η τουρκική οικονομία, υπερβαίνοντας και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το δ΄ τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας αυξήθηκε κατά 5,7% έναντι 3,9% των εκτιμήσεων.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,9% και το β’ τρίμηνο στο 3,7%.

Η τουρκική λίρα υποδέχθηκε με άνοδο της τάξης του 0,2% τα θετικά στοιχεία για την οικονομία, με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται στις 2,8299 λίρες.