Το προσεχές Σάββατο, 2 Απριλίου, επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και από Δευτέρα πιάνουν δουλειά με προοπτική να παραμείνουν μέχρι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Το προσεχές Σάββατο, 2 Απριλίου, επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και από Δευτέρα πιάνουν δουλειά με προοπτική να παραμείνουν μέχρι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Αυτό ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή, η οποία θεωρούσε εφικτό τον στόχο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή πριν από το Πάσχα.
Στη βελγική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν ότι με βάση το ελληνικό πρόγραμμα η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί ενιαία, δηλαδή να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων). Και αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τις δόσεις, οι οποίες για να αποδεσμευθούν χρειάζεται να υπάρχει πλήρης συμφωνία για αυτήν τη φάση της αξιολόγησης, διαφορετικά τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα έδιναν το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων.
Ο δεύτερος λόγος που επιβάλλει μια συνολική απόφαση έχει να κάνει με το χρέος, όπως σύμφωνα με τη δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης η συζήτηση για την ελάφρυνση θα ξεκινήσεις μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Είναι και πρακτικοί οι λόγοι, γιατί για να υπολογιστούν επακριβώς οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας σε βάθος χρόνου πρέπει να υπάρχει μια καθαρή εικόνα τόσο με το ασφαλιστικό σύστημα όσο και το δημοσιονομικό, ακόμη και με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, γιατί ένα μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στην απόσβεση του χρέους.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία πριν από την έναρξη της τελικής φάσης της αξιολόγησης, τόσο γιατί φαίνεται πως το ΔΝΤ γίνεται πιο ευέλικτο σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις στο δημοσιονομικό όσο και γιατί τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί. Εάν τελικά υπάρχει, όπως αναφέρει και η ελληνική πλευρά κοινός τόπος για δημοσιονομικά μέτρα μέχρι 3% του ΑΕΠ μέχρι την περίοδο 2016-2018, τότε το μοναδικό μεγάλο «αγκάθι» που απομένει είναι τα «κόκκινα δάνεια». Το ασφαλιστικό και το ταμείο ιδωτικοποιήσεων μπορεί να μην έχουν κλείσει, ωστόσο, η εκτίμηση είναι πως η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι δύο πλευρές για να βρεθεί ο κοινός τόπος δεν είναι μεγάλη.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και εταίροι θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος μέσα στον Απρίλιο για δύο επιπλέον λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου, όπου εκτιμάται ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των υπέρ και των κατά της παραμονής θα ενταθεί τις επόμενες βδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα δυνητικής κρίσης στην Ευρώπη.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το προσφυγικό, όπου ορισμένες πρωτεύουσες, κυρίως το Βερολίνο, θεωρούν καθοριστικής σημασίας τη συμβολή της Ελλάδας στην αναχαίτιση των ροών προσφύγων προς την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αποσταθεροποιήσουν στην παρούσα φάση την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της ευελιξίας που επιδεικνύουν τις τελευταίες βδομάδες οι Γερμανοί και κυρίως οι «σκληροί», όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.