Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 14:41

Τα κύρια σημεία του σ/ν για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για τις δυνατότητες Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το σχέδιο νόμου των οποίων κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι ΣΔΙΤ αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που αφορά δύο βασικούς τομείς για την οικονομία: Τη δημιουργία νέων υποδομών και την παροχή υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη. Ο υπουργός ανέφερε δώδεκα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου:

-Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ) που μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις σύμπραξης με τους ιδιωτικούς φορείς.

-Το αντικείμενο των συμπράξεων είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημοσίων φορέων.

-Προβλέπεται ότι οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

-Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, εκτός αν η Διϋπουργική Επιτροπή αποφασίσει ομόφωνα να εντάξει μία σύμπραξη υψηλότερου προϋπολογισμού.

-Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των υποδομών και την παροχή υπηρεσιών θα γίνει με κεφάλαια και πόρους που εξασφαλίζουν οι ιδιωτικοί φορείς.

-Στις συμπράξεις ενσωματώνει το Δημόσιο την καινοτομία και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.

-Εξαιρούνται των συμπράξεων η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που, κατά το Σύνταγμα, ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος(εθνική άμυνα, έννομη τάξη, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνη σωφρονισμού).

-Καθορίζονται επακριβώς οι υποχρεώσεις των δημοσίων φορέων που θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου.

-Συστήνεται διϋπουργική επιτροπή συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα χαράζει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

-Συστήνεται Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σκοπό την προώθηση ανάπτυξης των συμπράξεων και τη διευκόλυνση και υποστήριξη των δημοσίων φορέων στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης για την επιλογή των ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση.

-Προσδιορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων σύμπραξης, και

-Ορίζονται τα νομικά θέματα που διέπουν αυτές τις συμπράξεις, όπως είναι τα φορολογικά ζητήματα, η διαιτησία (επίλυση διαφορών), η εκχώρηση απαιτήσεων κλπ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τους τελευταίους 16 μήνες μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω των επενδύσεων και το μετασχηματισμό της οικονομίας, ώστε να καταστεί αυτή εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική συμβολή θα έχουν και οι ΣΔΙΤ.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζει ότι η ένταξη δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα στο ΣΔΙΤ είναι προαιρετική και ότι αναμένεται να εκτελεστούν και μικρά έργα αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ