Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 06 Αυγούστου 2005 00:01

Σε στενό κλοιό οι μετοχές

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed δημιούργησαν στενό κλοιό γύρω από τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι οποίες κατέγραφαν απώλειες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed δημιούργησαν στενό κλοιό γύρω από τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι οποίες κατέγραφαν απώλειες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ προβλημάτισαν τους επενδυτές στη Wall Street, καθώς θεωρούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 4% μέχρι τα τέλη του έτους, εφησυχασμένη ότι η οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο δείκτης Dow Jones κινείτο σε αρνητικό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ απώλειες κατέγραφαν τόσο Standard & Poor's 500 όσο και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν αυτή την εβδομάδα οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ ανανέωσαν τα «σενάρια» ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει την πολιτική αύξησης επιτοκίων.

Μοναδική εξαίρεση η μετοχή του βρετανικού τραπεζικού ομίλου Barclays, η οποία ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, χάρη στην ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων.

«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποδεικνύει μεν οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», εκτιμά ο Έντουιν Σλάγκχεκ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Theodor Gilissen Bankiers, στο ¶μστερνταμ.

«Η ανάπτυξη αποτελεί μεν θετική εξέλιξη, όμως όλοι φοβούνται μήπως η Fed «πνίξει» την ανάπτυξη στην περίπτωση που αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια... Αυτός είναι και ο βασικός φόβος που θα ασκήσει φέτος έντονες πιέσεις στις μετοχικές αξίες», καταλήγει ο κ. Σλάγκχεκ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε απώλειες 0,4%, αντιστρέφοντας την ανοδική πορεία των προηγουμένων ένδεκα εβδομάδων. Παρ΄ όλα αυτά, είναι ενισχυμένος κατά 13% από τις αρχές του έτους.

Στη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, χάρη στην άνοδο που παρατηρήθηκε σε ορισμένα βαριά χαρτιά.

Στην Ιαπωνία, οι ανησυχίες για το επικείμενο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομικών υπηρεσιών πίεσαν προς τα κάτω το δείκτη Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου βρέθηκε για πρώτη φορά από τις 26 Ιουλίου κάτω από το όριο των 11.800 μονάδων.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ