Ο ένας εκ των μεγάλων «πρωταγωνιστών» στο νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα ο αγροτικός τομέας καθώς, στο παρατεταμένο διάστημα των επτά πλέον ετών της διαμορφωθείσας περιόδου «αγρανάπαυσης» της εγχώριας οικονομίας, οι προβολείς έχουν στραφεί νομοτελειακά στις «σταθερές». Και ο αγροτικός τομέας μπορεί - και αυτός - να υποστηρίξει τον ρόλο της φυσικής σταθεράς στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας.
Είναι, ωστόσο, ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα εικόνα για την ελληνική γεωργία, η οποία να προσδιορίζεται από καινούργιες τεχνικές, θεσμικές, νομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές συνιστώσες και, κυρίως, από συγκεκριμένη και στοχευμένη μακροπρόθεσμη αγροτική πολιτική.
Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός «νοικοκυρεμένου» πρωτογενούς τομέα που θα ανοίγει τον δρόμο των συνεργιών με τον δευτερογενή και τον τριτογενή δεν είναι ακατόρθωτο. Σημαντικό αρωγό στη χάραξη ενός νέου σχεδιασμού άσκησης αγροτικής πολιτικής αποτελεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα εργαλεία που προσφέρει στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα τις αλλαγές στο παγκόσμιο διατροφικό μοντέλο, τις νέες προϋποθέσεις για τις καλλιέργειες που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και, βέβαια, την επέκταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Σύμμαχος για την επόμενη μέρα της εγχώριας γεωργίας είναι η υπεροχή της αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ποιότητας, το οποίο, με τη χρήση ορθών πρακτικών προώθησης, δύναται όχι μόνο να αποτελέσει διαβατήριο εισόδου αλλά και κατάκτησης των διεθνών αγορών. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το επάγγελμα του αγρότη προσελκύει ξανά επιστημονικά καταρτισμένους νέους, οι οποίοι μπορούν να «παντρέψουν» τις παραδοσιακές τεχνικές και την εμπειρία παλαιότερων γενεών με νέες σύγχρονες πρακτικές, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα.
Για τη χάραξη αποτελεσματικής εθνικής αγροτικής πολιτικής και την επιτυχημένη εξέλιξη του παραδοσιακού αγρότη σε επιχειρηματία της αγροτικής παραγωγής πρέπει πρώτα να επιλυθούν αποφασιστικής σημασίας ζητήματα, όπως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγροτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η αναβάθμιση της αγροτικής υποδομής, η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής σε σύγχρονες συλλογικές μορφές και η σύνδεσή της με τις αγορές, η αποκρυπτογράφηση των αγροτικών τάσεων, ο προσδιορισμός των καλλιεργειών που θα έχουν ζήτηση, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η πιστοποίηση και η τυποποίηση των προϊόντων, κ.ά.
Η Ναυτεμπορική, επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, διοργανώνει το 1ο Αγροτικό Συνέδριο με θέμα «Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι: προκλήσεις / ευκαιρίες / προοπτικές».
Εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, σύμβουλοι, επιτυχημένοι επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα θα καταθέσουν απόψεις και θα αναλύσουν τάσεις, περιορισμούς, απειλές και ευκαιρίες με στόχο να προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια όσο το δυνατόν σφαιρική ενημέρωση και να συμβάλουν στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων.
info: Το 1ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής θα διεξαχθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, τους ομιλητές και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ.