«Πρεμιέρα» στην κατηγορία της «προηγμένης αναδυόμενης αγοράς» κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της αποχώρησης των θεσμών από την Ελλάδα αλλά και των προσδοκιών για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου.
«Πρεμιέρα» στην κατηγορία της «προηγμένης αναδυόμενης αγοράς» κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της αποχώρησης των θεσμών από την Ελλάδα αλλά και των προσδοκιών για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 550,73 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,30% στις 151,93 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,90 εκατ. ευρώ, με 28 μετοχές να ενισχύονται, 18 να υποχωρούν και πέντε να παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 3,08% στις 29,55 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στο 3,03% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 4,49% , η Alpha Bank στο 0,58% και η Eurobank στο 3,88%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σημαντικά κατά 6,25% ενώ η μετοχή της Grivalia Properties καταγράφει άνοδο κοντά στο 4%. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζει και η Motor Oil. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% σημειώνει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική πρόοδο στα φλέγοντα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και Αθήνας θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Κατόπιν της αποχώρησης των επικεφαλής των θεσμών, το ΔΝΤ,σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «παραγωγικές» συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος».
Σε διαπραγμάτευση για «γερά νεύρα» εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στο ασφαλιστικό μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, οι οποίοι αναχώρησαν από τη χώρα μας και θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, μετά το Πάσχα των Καθολικών, για να ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων.
Στις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο των θεσμών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, ετέθησαν όλα τα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο απολογισμός των πέντε τελευταίων επαφών που είχαν οι δύο πλευρές τις δύο προηγούμενες εβδομάδες περιλαμβάνει ουσιαστικά σημεία συγκλίσεων στο καυτό θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και σημαντικές αποκλίσεις.
«Σκληρό πόκερ» παίζουν το ελληνικό Δημόσιο με τον επικεφαλής της Privinvest Ισκαντάρ Σάφα με έπαθλο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί διακριτικά μεγάλος αμερικανικός όμιλος κατασκευής αμυντικού υλικού, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει δείξει ενδιαφέρον για να αναλάβει τα ηνία στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο.
Για τις 2 Απριλίου μετατίθεται το επόμενο ραντεβού του υπουργού Eργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών για το ασφαλιστικό, καθώς στη σημερινή συνάντηση οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ο κ. Κατρούγκαλος, εισερχόμενος στην διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη την διασφάλιση των εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και τη διάσωση των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα των επικουρικών συντάξεων, καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των κύριων συντάξεων.
«Δεν υπάρχει ζήτημα "κουρέματος" καταθέσεων ούτε "νέας ανακεφαλαιοποίησης"», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής». Όπως επισημαίνει η κ. Κατσέλη, «μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο 'δυσμενή σενάρια' σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
naftemporiki.gr