Τον κώδωνα του κινδύνου για τα διογκούμενα επίπεδα χρέους- και ειδικά του εταιρικού- κρούει ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης Ζου Σιαοτσουάν. Το Πεκίνο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 6,5% και την ανάγκη απομόχλευσης.
Την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, η κινεζική κεντρική τράπεζα έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους.
Ανησυχία δεν προκαλεί μόνο ο υπέρογκος δανεισμός των τοπικών κυβερνήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και ο ταχύτατος ρυθμός αύξησης του δανεισμού των επιχειρήσεων.
«Ο δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ και ιδιαίτερα ο δανεισμός των επιχειρήσεων είναι υπερβολικά υψηλός» προειδοποίησε ο Ζου Σιαοτσουάν. Πρόσθεσε δε ότι τα υψηλά επίπεδα μόχλευσης συνιστούν απειλή και για τις προοπτικές των μακροοικονομικών δεδομένων.
Οι κινεζικές αρχές καλούνται να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στο στόχο για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 6,5% έως το 2020 και επιβράδυνση, αν όχι μείωση, του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το οποίο μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί η νέα μεγάλη φούσκα.
Σήμερα το εταιρικό χρέος στην Κίνα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αν και μερίδα οικονομολόγων υπολογίζει ότι το πραγματικό ύψος είναι ακόμη υψηλότερο.