Με στόχο την επαναπροσέγγιση των 580 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της υποβάθμισής του από τον διεθνή οίκο FTSE στην κατηγορία της «προηγμένης αναπτυσσόμενης αγοράς».
Με στόχο την επαναπροσέγγιση των 580 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της υποβάθμισής του από τον διεθνή οίκο FTSE στην κατηγορία της «προηγμένης αναπτυσσόμενης αγοράς».
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,64% στις 576,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,00% στις 158,67 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,79 εκατ. ευρώ, με 45 μετοχές να ενισχύονται, τέσσερις να υποχωρούν και επτά να παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 3,36% στις 32,65 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 3,40% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 3,91% , η Alpha Bank στο 3,83% και Eurobank στο 3,27%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie εμφανίζει κέρδη άνω του 2% ενώ στο 2,25% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του Ελλάκτορα. Άνοδο 1,80% σημειώνει από την πλευρά της, η Coca – Cola HBC AG, ενώ η μετοχή των ΟΠΑΠ και Motor Oil ενισχύεται κατά 1,50%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 2,54% και της ΕΥΔΑΠ κατά 0,70%.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σήμερα είναι τελευταία ημέρα rebalancing για την εγχώρια αγορά, η οποία από τη Δευτέρα θα ανήκει στην κατηγορία «advanced emerging market» από developed που ήταν από το 2001 έως σήμερα. Παράλληλα, η σημερινή λήξη παραγώγων αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην αγορά οι οποίες εν συνεχεία μπορεί να εκτονωθούν χάρη στο rebalacing.
Τα capital controls αποτέλεσαν το κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τον διεθνή οίκο FTSE να αποφασίσει την υποβάθμιση της εγχώριας αγοράς στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενη. Από τον Σεπτέμβριο και έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές είσοδοι και αποχωρήσεις ξένων επενδυτών και funds που είτε επιλέγουν να τοποθετούνται αποκλειστικά σε αναδυόμενες αγορές είτε έχουν το βλέμμα στραμμένο μόνο στις ανεπτυγμένες.
Για απόφαση διπλής ανάγνωσης έκαναν τότε λόγο εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής κοινότητας, επισημαίνοντας πως αφενός η υποβάθμιση, μετά από 14 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική είδηση, αφετέρου η θέση του Χ.Α. στη νέα κατηγορία θα είναι σαφώς πιο ισχυρή μεταξύ των υπόλοιπων χρηματιστηρίων που την απαρτίζουν.
Στο πεδίο των τραπεζών, ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ «έχουν βάλει στην άκρη» οι τράπεζες για τις εθελούσιες εξόδους που επίκεινται μέσα στους επόμενους μήνες. Ο στόχος του κλάδου είναι να καλύψει άμεσα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων που προκύπτουν από τα σχέδια αναδιάρθρωσης και αφορούν τον περιορισμό του προσωπικού.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα προηγηθεί χρονικά και, εφόσον υπάρξει σήμερα θετική εισήγηση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ερχόμενη εβδομάδα το Γενικό Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα που αφορά περί τα 1.500 άτομα.
Από την πλευρά του, την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης έως την 1η Μαΐου εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών. «Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ESM είναι βέβαιος πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» χρήματα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αποσαφήνισε δε, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι «αυστηρά ξεχωριστό θέμα» από την προσφυγική κρίση.«Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια για το προσφυγικό από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και όχι από τα ταμεία του ESM» έσπευσε να αναφέρει.
Ειδική μνεία έκανε και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι το Ταμείο θα λάβει τη «σωστή απόφαση». «Ο ESM μπορεί και μόνος του να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει και το ΔΝΤ» εξήγησε. Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επανέλαβε ότι ο ESM δύναται να εκταμιεύσει χρήματα, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 24,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι 24% του γ’ τριμήνου και 26,1% του δ' τριμήνου του 2014.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3,641 εκατ. άτομα και των ανέργων σε 1,174 εκατ. άτομα. Το ποσοστό της απασχόλησης εμφάνισε μείωση κατά 0,8% έναντι του γ’ τριμήνου και αύξηση κατά 3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015. Αντίστοιχα, το ποσοστό της ανεργίας παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και μείωση κατά 5,7%.
Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της υπερ-φορολόγησης, της συρρίκνωσης της αποταμίευσης και της περαιτέρω φτωχοποίησής της, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως επισημαίνεται, στη σημερινή Ελλάδα, τέσσερις εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις τρεις συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας κ.λ.π. Το μοντέλο αυτό προφανώς δεν είναι βιώσιμο, υπερτονίζει ο ΣΕΒ.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τέλος, νέο «ραντεβού» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εξερχόμενος από το Χίλτον μετά από την ολοκλήρωση του γύρου διαπραγματεύσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει απόσταση.
naftemporiki.gr