Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 16:55

Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις τιμές των καυσίμων

Σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση καυσίμων (διϋλιστήρια, εταιρείες εμπορίας και βενζινοπώλες) θα έχει αύριο το πρωι ο υφυπουργός Aνάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, με αφορμή την άνοδο των τιμών το τελευταίο διάστημα.

Aναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στην αγορά για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους, ειδικά στις περιοχές όπου διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις από το μέσο όρο της χώρας και υπάρχουν ενδείξεις για λειτουργία «καρτέλ». Ήδη, όπως είναι γνωστό, έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού σε 12 νομούς της χώρας αλλά και στα πρατήρια των εθνικών οδών.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Eυθύμιος Xριστοδούλου, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σημείωσε πως η εταιρεία δεν ασκεί κοινωνική πολιτική και δεν έχει περιθώρια να επιδοτήσει την κατανάλωση ούτε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της. O λόγος, όπως είπε, είναι ότι χρειάζονται αποθέματα προκειμένου τα EΛΠE να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε εξέλιξη στην αγορά, αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.

O κ.Xριστοδούλου απέδωσε τις υψηλές τιμές των καυσίμων στο μεγάλο πλήθος των πρατηρίων (8.500 έναντι π.χ. 4.000 στη Γερμανία), που σημαίνει ότι ο όγκος πωλήσεων ανά πρατήριο είναι μικρός και τα περιθώρια κέρδους των βενζινοπωλών αυξημένα.