Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 18:11

Προγραμματίζεται η δημιουργία 20 νέων ΒΙΟΠΑ

Το ΒΙΟΠΑ Χανίων και την ελαιουργική εγκατάσταση τυποποίησης λαδιού της Ενωσης Σφακίων - Αποκορώνου, επισκέφτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης θα στηρίξει τη δημιουργία και δεύτερου ΒΙΟΠΑ που θα στεγάσει όλα τα συνεργεία της περιοχής για να φύγουν από τον αστικό ιστό της πόλης. Η συνεργασία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, αλλά και όλους τους φορείς του Νομού, το νομάρχη, το δήμαρχο Χανίων, θα οδηγήσει σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει αυτή τη δραστηριότητα... Για τα επόμενα χρόνια προγραμματίζουμε τη δημιουργία περίπου 20 νέων ΒΙΟΠΑ από τα οποία τα δύο στην Κρήτη (στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο), και αναμένουμε την ολοκλήρωση της πρότασης για το νέο ΒΙΟΠΑ στο νομό Χανίων...»

Μετά την επίσκεψή του στην εγκατάσταση τυποποίησης λαδιού, ο κ. Σιούφας δήλωσε «Από εδώ, στέλνουμε το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε από την Κρήτη για το χρυσό της, της κρητικής και ελληνικής γης που είναι λάδι. Από τους περίπου 2,5 χιλιάδες τόνους λαδιού που επεξεργάζονται, συσκευάζονται και τυποποιούνται οι 500 τόνοι. Οι άλλοι 2.000 εξάγονται χύμα στο εξωτερικό. Τα σχέδια που έχει η διοίκηση του Συνεταιρισμού είναι να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία θα βρεθούν δίπλα τους. Ωστε πιστοποιώντας εδώ το λάδι, μπορούμε να αποκτήσουμε εμείς, να αποκτήσουν οι Κρήτες ελαιοπαραγωγοί, τα μέλη αυτού του Συνεταιρισμού την προστιθέμενη αξία. Ελπίζω εγκαταστάσεις όπως της ΕΑΣ Ρεθύμνου και σήμερα της ΕΑΣ Σφακίων-Αποκορώνου, να αποτελέσουν παραδείγματα για τις Ενώσεις όλης της χώρας.»

Ερωτώμενος για τη δημιουργία μιας Ενωσης, ο υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν τα σχέδια γύρω από το θέμα, αλλά θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι συνεταιριστές για το πώς θα λειτουργήσουν. Εγώ θέλω να κρατήσετε τρία στοιχεία με τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μια Ελλάδα ανταγωνιστική. Είναι η Ποιότητα, η Τυποποίηση και η Πιστοποίηση των προϊόντων».