Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2005 19:09

Νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία. Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του μαύρου χρυσού άσκησε ισχυρές πιέσεις κυρίως στους κλάδους αερομεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού σκαρφάλωσε σήμερα μέχρι τα 66,5 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του μαύρου χρυσού άσκησε ισχυρές πιέσεις κυρίως στους κλάδους αερομεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα υποστούν και το σοβαρότερο πλήγμα στην κερδοφορία τους από τη συνεχιζόμενη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών.

Οι μετοχές των εταιρειών Peugeot και Fiat υποχώρησαν κατά 1,33% και 1,92% αντίστοιχα. Ο τίτλος της British Airways απώλεσε 0,77%. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος του βρετανικού αερομεταφορέα σημείωνε πτώση μεγαλύτερη του 1%. Οι απώλειές του περιορίστηκαν αργά το απόγευμα ύστερα από την είδηση ότι μέρος του προσωπικού της British Airways που συμμετείχε στην αιφνιδιαστική απεργία, η οποία προκάλεσε χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου, άρχισε να επιστρέφει στην εργασία του http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/12/1079580.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.345,8 μονάδες (-0,24%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.476,48 μονάδες (-0,72%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.937,33 μονάδες (-0,24%).

Πιέσεις δέχθηκε σήμερα και το αμερικανικό νόμισμα ύστερα τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών έναντι του δολαρίου. Κατά τις απογευματινές συναλλαγές, ωστόσο, οι αρχικές του απώλειες περιορίστηκαν.

Αντιθέτως, περαιτέρω άνοδο σημείωσαν οι τιμές του χρυσού ανερχόμενες στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.