Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2005 00:01

Περιθώριο για άνοδο των μετοχικών αξιών

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των πετρελαϊκών τιμών από τα επίπεδα-ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας άφησε περιθώριο για άνοδο των μετοχικών αξιών στη Wall Street, τα κέρδη όμως ήταν περιορισμένα εξαιτίας των ανησυχιών μήπως η ανατίμηση του αργού συμβάλλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των πετρελαϊκών τιμών από τα επίπεδα-ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας άφησε περιθώριο για άνοδο των μετοχικών αξιών στη Wall Street, τα κέρδη όμως ήταν περιορισμένα εξαιτίας των ανησυχιών μήπως η ανατίμηση του αργού συμβάλλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη. «Οι τιμές πετρελαίου παραμένουν μείζον πρόβλημα», τόνισε ο Τομ Μακεντάιρ της Mclntyre, Freedman & Flynn, στη Μασαχουσέτη.

Με τη σκιά του πετρελαίου να απομακρύνεται προσωρινά από την αγορά της Νέας Υόρκης, οι δείκτες Dow Jones και τεχνολογίας Nasdaq κέρδιζαν έδαφος στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 10.634,38 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,32% και ο Nasdaq στις 2.167,04 σημειώνοντας άνοδο 0,47%.

Ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών και το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους γενικούς δείκτες να σημειώνουν οριακές απώλειες. Οι πετρελαϊκές τιμές -που διατηρούνται κοντά στο ιστορικό ρεκόρ- περιορίζουν τις προοπτικές για την κερδοφορία των εταιρειών, όμως οι ελπίδες περί εξαγοράς έφεραν στο προσκήνιο τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι μετοχές της εταιρείας Xstrata -που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου- μετά την εξαγορά ποσοστού 20% στην καναδική Falconbridge.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση, στις 1.192,9 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε σε περιορισμένα επίπεδα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο FTSE 300 σημείωσε ρεκόρ τριετίας χάρη στην ανακοίνωση υψηλής κερδοφορίας από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,03%, κλείνοντας στις 5.344,2 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 4.922,34 μονάδες. Τέλος, στο Παρίσι και ο δείκτης CAC σημείωσε οριακές απώλειες, κλείνοντας στις 4.466,58 μονάδες.

Αρνητικό ήταν και το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το Nikkei να χάνει οριακό έδαφος. Την προηγούμενη εβδομάδα οι επενδυτές είχαν εστιάσει στις βελτιωμένες συνθήκες που επικρατούν στην ιαπωνική οικονομία, με το Nikkei να ενισχύεται περισσότερο από 4% και να αγγίζει ρεκόρ τετραετίας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης στην αγορά του Τόκιο υποχώρησε στις 12.256,55 μονάδες.