Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι τα νούμερα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι τα νούμερα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.
Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο κ. Γκουρία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα αρχίζει να καρποφορεί και να αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα.
«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μία άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προσθέτοντας ότι η υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έβαλε πάλι την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο το 2015. Ωστόσο, όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που περιμέναμε.
Ο κ. Γκουρία εκτίμησε ότι το 2016 πιθανότατα η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική, ενώ η ανάπτυξη - όπως προέβλεψε - θα φανεί το 2017.
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη προσελκύοντας επενδύσεις, ενώ για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους.
Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, με επιμήκυνση, είπε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων, σημείωσε ότι η εισαγωγή μιας βασικής σύνταξης, μιας ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς πρέπει να εστιάσουμε σε μέτρα που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.
Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν τα οφέλη στον κόσμο. Υπογράμμισε ακόμη ότι μία από τις σημαντικές προκλήσεις είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε οι μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόσκληση. «Καμία χώρα δεν μπορεί να αντμετωπίσει αυτή την πρόκληση από μόνη της», σημείωσε.