Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2005 10:38

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Emporiki Investment Bank: «Αναμένουμε την κίνηση του δείκτη με αρνητικό πρόσημο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές εκτιμάται ότι θα ανοίξουν πτωτικά έπειτα από τις χθεσινές απώλειες στις ΗΠΑ και καθώς οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν αδυναμία κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα».

Value Capital: «Ο ΓΔ έχει συσσωρεύσει μεταξύ 3260-3320 μονάδων και o FTSE 20 μεταξύ 1.820-1.860 μονάδων κατά τον τελευταίο μήνα. Η διάσπαση (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) των παραπάνω ορίων αναμένεται να δώσει νέα βραχυχρόνια τάση στην αγορά Το τεχνικό εύρος τιμών του FTSE 20 παραμένει αυτό των 1.760 – 1.940 μονάδων, ενώ ο FTSE 40 κινείται στο εύρος τιμών των 2.700-2.900 μονάδων».

Aspis Bank: Η προειδοποίηση της Wal Mart για τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης στις τιµές του πετρελαίου στην καταναλωτική δαπάνη και ο υψηλότερος του αναµενόµενου πληθωρισµός οδήγησαν χθες σε σηµαντική πτώση τις αµερικανικές µετοχές, Όσον αφορά την ελληνική αγορά, χθες είχαµε σηµαντική υπεραπόδοση των µετοχών της µεσαίας κεφαλαιοποίησης κυρίως λόγω σηµαντικής ενίσχυσης της µετοχής της Αγροτικής Τράπεζας. Πάντως στη σηµερινή συνεδρίαση θεωρούµε πιθανό να επικρατήσουν τάσεις συσσώρευσης».

Fortius Finance: Η καθοδική πορεία του καταλυτικού τραπεζικού κλάδου στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις (σωρευτικές απώλειες 3.87%) μπορεί να μην επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ΓΔ, ωστόσο μπόρεσε αν ανακόψει την ανοδική δυναμική του τελευταίου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε νέο υψηλό 4ετίας.

»Το κλίμα «διόρθωσης» στο εξωτερικό, με τον παράγοντα του πετρελαίου, να ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης των ξένων δεικτών, σε συνδυασμό με την απουσία καταλυτικών νέων στο εσωτερικών (ως αναμενόμενη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την υπαγωγή του προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας σε νέο ασφαλιστικό φορέα) τείνουν υπέρ μιας πτωτικής κίνησης του ΓΔ τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σημερινή συνεδρίασης, ελέω ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου. Ουσιαστικά σημεία αναφοράς για το ΓΔ, οι στηρίξεις στις 3,270 και 3,250 μονάδες αντίστοιχα».

Sarros Securities: «Η πλειοψηφία των μετοχών κινήθηκε χθες αρνητικά… Με δεδομένη τη λήξη των ΣΜΕ Αυγούστου την Παρασκευή και λόγω του ευμετάβλητου των τιμών ελέω πετρελαίου και των “μάκρο” ανακοινώσεων, προτείνουμε μερικές ρευστοποιήσεις προς εκμετάλλευση ευκαιριών που θα δημιουργηθούν και ως αφορμή για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων».

Marfin Analysis: «Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος… Δεν αναμένουμε σημαντικές διαφορές στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο δεν αποκλείονται περαιτέρω ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, παρόλη τη θετική ψυχολογία των επενδυτών».