Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2005 17:38

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τα μέτρα αντιμετώπισης των ενεργειακών προβλημάτων

«Οι ανακοινώσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα στρατηγικής στον τομέα της Ενέργειας, τίποτε το νέο δεν προσφέρουν», εκτιμά η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες για κατάθεση στη Βουλή σχεδίων νόμων, για τα οποία υπάρχουν και προθεσμίες που θέτει η Ε.Ε., αναφέρεται σε δεσμεύσεις για αλλαγές των καυστήρων σε δημόσια κτίρια, χωρίς να είναι γνωστή οποιαδήποτε προεργασία και αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, ενώ για τα θέματα κερδοσκοπίας και τις επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου στα νοικοκυριά, περιορίζεται σε στατιστικές διαπιστώσεις, συγχαίροντας για μια ακόμη φορά τον εαυτό της, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.

Το ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο έχει ζητήσει συζήτηση στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενέργεια», καταλήγει η κα Διαμαντοπούλου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης, με αριθμητικές ταχυδακτυλουργίες και πλασματικές συγκρίσεις, επιχειρεί να συγκαλύψει την αισχροκέρδεια που κυριαρχεί στο ολιγοπωλιακό κύκλωμα συμφερόντων που ελέγχει τη διύλιση, την εμπορία και τη διακίνηση των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Η ανυπαρξία, επί χρόνια, ενεργειακού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την υπερβολική μονομερή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπασμωδικά μέτρα, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το φυσικό αέριο είναι κι αυτό ακριβό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι απελευθερώσεις στην αγορά ενέργειας και του φυσικού αερίου δεν αποτελούν αντίδοτο αλλά ευνοϊκό έδαφος για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ που σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Σιούφα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/17/1080433.htm .