Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005 18:25

Δράσεις 22.282.962,02 € για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος ενέκρινε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου 4.3 «Δράσεις για τη προώθηση εξαγωγών και συλλογικοί φορείς», στο πλαίσιο της ιδιαίτερης μέριμνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προώθηση τους στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.

Φορείς υλοποίησης των ενεργειών για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων μπορούν να κριθούν αντιπροσωπευτικές διεπαγγελματικές και επαγγελματικές οργανώσεις, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, ενώ φορείς υλοποίησης των ενεργειών πιστοποίησης και διασφάλισης της ποιότητας μπορεί να είναι συλλογικοί φορείς ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30/09/2005.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη νέα προκήρυξη του Μέτρου 4.3 είναι 22.282.962,02 €. Οι ενέργειες που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής:

Σχεδιασμός ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων προβολής και προώθησης προϊόντων σε αγορές - στόχους, ετοιμασία φακέλων - αιτήσεων για την αναγνώριση προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΠΕ-ΟΠΑΠ, η προετοιμασία συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO, HACCP, EMAS) η συμμετοχή σε εκθέσεις (κατασκευή περιπτέρων, ενοικίαση χώρων, λειτουργικά έξοδα) και η εκτύπωση ενημερωτικών εντύπων.

Η αναλυτική περιγραφή του Μέτρου, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία υποβολής αυτών, η αξιολόγηση των προτάσεων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και οι υποχρεώσεις των επενδυτών αναφέρονται στην με αριθμ. 506/2002 Κοινή Απόφαση Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στον Οδηγό εφαρμογής του Μέτρου 4.3, καθώς και στον φάκελο υποψηφιότητας.