Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2005 20:46

Οι δέκα μεγάλες πληγές της ελληνικής ανταγωνιστικότητας

Tις προκλήσεις, τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε στη σημερινή συνδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) που συνεδρίασε στο Zάππειο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΣΑΑ, Βασίλης Πατσουράτης.

Οι νέοι διεθνείς δείκτες επιβεβαιώνουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την κακή εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα. Ενδεικτικά, ο κ. Πατσουράτης ανέφερε ότι στον τομέα της επίτευξης των συνολικά 17 στόχων της Λισσαβόνας, η χώρα μας δεν έχει πετύχει κανέναν, έναντι τριών της Γαλλίας, επτά της Βρετανίας και 12 της Σουηδίας.

Μιλώντας για τις κύριες αιτίες της χαμηλής μας ανταγωνιστικότητας ο κ. Πατσουράτης μίλησε για Δέκα Μεγάλες Πληγές και απαρίθμησε:

- Τη γραφειοκρατία, το αναποτελεσματικό κράτος και την αναξιοπιστία του Δημόσιου Τομέα.

- Την εκτεταμένη παραοικονομία και την εισφοροδιαφυγή.

- Την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης.

- Το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο και την πολυνομία.

- Τις δυσκολίες στην έναρξη, τη λειτουργία και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

- Την έλλειψη ανταγωνισμού και την καθυστέρηση του ανοίγματος των αγορών σε κρίσιμους τομείς.

- Την υστέρηση σε ευρυζωνικές υποδομές.

- Τη μη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

- Την έλλειψη καινοτομίας για εμπορικά εκμεταλλεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

- Την απουσία επιχειρηματικότητας υψηλών προοπτικών και τη δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίων για νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Θέτοντας προτεραιότητες, ο κ. Πατσουράτης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην υλοποίηση προγραμμάτων με μετρήσιμους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προώθησης επιλεγμένων δράσεων με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Ειδικά σχετικά με τις επιλεγμένες δράσεις, έγινε εκτενής αναφορά στη Ναυτιλία, σε Νέες Μορφές Τουρισμού, στην Υψηλή Τεχνολογία, τα Επώνυμα Γεωργικά Προϊόντα, τις Πολιτισμικές Υπηρεσίες, τις Ήπιες Μορφές Ενέργειας, τα Εμπορευματικά Κέντρα και τις Επιλεγμένες Σχολές Μεταπτυχιακών Σπουδών.