Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2005 16:06

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Η ενεργοποίηση και ο συντονισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι διαφορές στα ποσά των τιμολογίων που δηλώθηκαν το 2004 από τους φορολογούμενους με την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και με την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Ρεγκούζα, των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου κ.κ. Κ. Μίχαλου και Δ. Αναγνωστόπουλου, του Ειδικού Γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Η. Αργυρού καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Δόθηκε η εντολή να γίνουν με ταχύ και συστηματικό τρόπο οι σχετικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή. Η σύσκεψη αυτή, για την πορεία του ελέγχου των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων, θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Οι έλεγχοι θα γίνουν, κατά προτεραιότητα στα ζεύγη τιμολογίων που διαπιστώθηκαν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τη Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων τιμολογίων 471.299 συγκεντρωτικών καταστάσεων προέκυψε, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ότι το συνολικό ποσό των αποκλίσεων μεταξύ των τιμολογίων ανήλθε στο ποσό των 7 δις. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό αυτό, συγκεκριμένα 5,3 δις. ευρώ, προέκυψε από 4.145 ζεύγη τιμολογίων πελατών-προμηθευτών με αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ η κάθε μία. Από τη διασταύρωση εντοπίσθηκαν αποκλίσεις σε 274.992 δηλώσεις φορολογουμένων, ενώ εντοπίσθηκαν και 12.000 δηλώσεις που περιείχαν 15.635 πλαστούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου.