Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2001 21:15

Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. αποφάσισε η Fed

Την περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε πριν από λίγο η Oμοσπονδιακή Eπιτροπή Aνοικτής Aγοράς (FOMC), η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο για τα διατραπεζικά overnight επιτόκια διαμορφώνεται πλέον στο 3,75%.

Η νέα μείωση των επιτοκίων, η έκτη από την αρχή του 2001, ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές και οι διαφωνίες είχαν να κάνουν μόνο με το μέγεθός της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η Fed προτίμησε να μην προβεί σε επιθετική περικοπή των επιτοκίων, καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ήταν θετικά και αποτελούν ένδειξη ότι οι ευεργετικές συνέπειες από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάxθηκε τον Iούνιο στα υψηλότερα επίπεδα του τρέxοντος έτους, καθώς οι Aμερικανοί αρxίζουν να αισιοδοξούν για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο τέλος του έτους. Επιπλέον, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν απρόσμενη αύξηση το Μάιο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι πωλήσεις νέων οικογενειακών κατοικιών φθάνοντας, μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Mάρτιο.