Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 17:35

Βουλή: Συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του ν/σχ για ΣΔΙΤ

Σε μισή ώρα στις 18.00' στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/22/1081527.htm .

Η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, υποστηρίζει ότι «με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί στο όνομα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της αντιμετώπισης δημοσιονομικών περιορισμών, να αλλάξει δια μιας, ριζικά και εκ βάθρων τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παραδίδοντας στον τελευταίο τα πάντα και μάλιστα άνευ όρων, εκτός από το συνταγματικά απόλυτο και αυτονόητο δηλαδή τις υπηρεσίες Αμυνας, Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξεως. Με το ν/σχ ανοίγεται ο δρόμος για την πλήρη και συνολική ιδιωτικοποίηση του ίδιου του κράτους και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του συνόλου των υπηρεσιών, των υποδομών και των λειτουργιών του».

Οπως επισημαίνει η βουλευτής, η μέθοδος που διαφημίζεται ότι προσφέρει «δήθεν δωρεάν» έργα, οδηγεί τον πολίτη να πληρώνει τα έργα αυτά μια ζωή και με πανωτόκι.

Τέλος, η βουλευτής διερωτάται μήπως στη μη εγγραφή στον προϋπολογισμό των σχετικών δαπανών, οφείλεται η τόση «πρεμούρα» της Κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και μήπως ο έμμεσος δανεισμός χωρίς την άμεση αύξηση του Δημόσιου χρέους καθώς και η έμμεση φορολόγηση του πολίτη είναι οι κύριοι στόχοι της κυβέρνησης.