Να υπερασπιστεί τις 500 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ήπιες πιέσεις, εν όψει των εξελίξεων σχετικά με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα.
Να υπερασπιστεί τις 500 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ήπιες πιέσεις, εν όψει των εξελίξεων σχετικά με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,09% στις 501,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,73% στις 134,00 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,24 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, πτωτικά 14, ενώ ακόμη 14 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 1,32% στις 23,77 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,46% , ενώ η Εθνική ενισχύεται κατά 1,09% , η Alpha Bank κατά 2,00% και η Eurobank κατά 2,16%.
Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 2,50% εμφανίζει η μετοχή της Coca Colla, ενώ στο 2,40% διαμορφώνεται η πτώση για την Τέρνα Ενεργειακή. Οι μετοχές της Viohalco παράλληλα, διολισθαίνoυν κατά 2% και του Μυτιληναίου κατά 1,60%. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 3% σημειώνει η Viohalco, με τις ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Τιτάνα να ενισχύονται άνω του 1%.
Την ίδια ώρα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), κατά την οποία θα αποτιμηθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών και θα καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα στέλνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θέτοντας ως όριο τη συγκεκριμένη συμφωνία «την οποία έχουμε υπογράψει και την οποία τηρούμε». Ο ίδιος απέφυγε να συνδέσει το προσφυγικό με την πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο, τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα «να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» τόνισε ότι «κάθε εμπλοκή, κάθε απαίτηση εκτός των συμφωνηθέντων δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης και των θεσμικών της οργάνων».
Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ελλάδας φέρεται να εξετάζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκεί η προσφυγική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία. Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup,μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας αποτελεί η ενέργεια, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ισχύ αυτού του όπλου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας ενώ πρόσθεσε ότι μαζί με τον ορυκτό πλούτο μπορούν να κάνουν τη χώρα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τον χώρο της ενέργειας δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.
Tην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δημιουργίας νέου κύκλου οικονομικής αστάθειας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε ότι «η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων». Είναι δεδομένο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.
Στην τελική ευθεία περνά τέλος, η υπόθεση «ελέγχου» της Hellenic Seaways, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ή και αύριο αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες με μικρομετόχους που θα μεταβάλουν δραματικά τον μετοχικό συσχετισμό εντός της εταιρείας. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι Μινωικές Γραμμές, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Grimaldi, μετά την εξαγορά από εταιρείες του Ομίλου Interamerican, συνολικού αριθμού 3.037.000 μετοχών της HSW, που αντιστοιχούν στο 3,91% του μετοχικού κεφαλαίου της, αντί 4.555.500 ευρώ, ανέβασαν το ποσοστό τους στο 37,26%, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2014 το διοικητικό συμβούλιο των Μινωικών Γραμμών κατείχε ήδη το 33,35%.
naftemporiki.gr