Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2005 09:18

Υψηλόβαθμη ιαπωνική αποστολή στην Ελλάδα

Τη χώρα μας θα επισκεφθεί στις 3 έως 5 Σεπτεμβρίου υψηλόβαθμη αποστολή της ιαπωνικής Keidanren (Ιαπωνικός Σύνδεσμος Οικονομικών Οργανισμών) αποτελούμενη από 14 μέλη, υπό την ηγεσία του κ. Χιρομάσα Γιονεκούρα, προέδρου της Sumitomo Chemical, αντιπρόεδρο της Keidanren και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της.

Στην Ιαπωνία, ο Keidanren είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οικονομικών οργανώσεων και εταιρειών με ισχυρή επιρροή στα οικονομικά δρώμενα της χώρας αποτελούμενη από 1.326 εταιρείες – μέλη και 178 επιτροπές, κατά περιοχή ή κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Η αποστολή αποτελείται από αντιπροσώπους τουριστικών (αεροπορικών εταιρειών), βιομηχανικών (ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων), χρηματιστηριακών και χημικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη, όπως τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, τον υφυπουργό κ. Στυλιανίδη καθώς και μέλη του ΣΕΒ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ιαπωνίας.

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, στην τρέχουσα κατάσταση μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. και το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη διευρυμένη Ευρώπη και τέλος στις προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, οι ιαπωνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επεκταθούν περισσότερο στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 μελών που σήμερα αποτελεί μια ενοποιημένη αγορά 450 εκατομμυρίων και η Ελλάδα κατέχει κεντρικό ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων ως η μοναδική χώρα – μέλος της Ε.Ε. .

Υπό αυτές τις συνθήκες η ιαπωνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είναι εξαιρετικά εύκαιρη και αποτελεσματική μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των ανωτάτων στελεχών των κυβερνήσεων και των αντιστοίχων επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών.