Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 10:40

ΥΠΑΝ: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά από συνεργεία του υπουργείου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο εφαρμόζονται οι φορολογικές ή οι αγορανομικές παραβάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο την περασμένη βδομάδα συνεργεία ελέγχων διαπίστωσαν 61 παραβάσεις στις Λαϊκές Αγορές.

Οι παραβάσεις αναλύονται ως εξής:

* Αδήλωτα προϊόντα 3.

* Αθεώρητη άδεια 2.

* Στέρηση τριπλοτύπου 17.

* Αυθαίρετη τοποθέτηση πάγκου 3.

* Αδήλωτος Υπάλληλος 2.

* Στέρηση Κάρτας Προσέλευσης 2.

* Ποσοστό κέρδους μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο 16.

* Ανακριβή παραστατικά στοιχεία 2.

* Μη αυτοπρόσωπη προσέλευση 13.

* Παραπλανητική πινακίδα 1.

Οι παραβάσεις αφορούν και παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών.

Τα συνεργεία ελέγχου επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και παρέπεμψαν τους παραβάτες για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων και στο δ.σ. του οργανισμού όπως από τις ισχύουσες διατάξεις οφείλουν να κάνουν.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο για παραβάσεις που θα αφορούν εικονικά τιμολόγια, ποσοστά κέρδους μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα και στην ηλεκτρονική διασταύρωση των πωλούμενων ποσοτήτων με το αρχείο των τριπλοτύπων δελτίων αποστολής που διαθέτει πλέον ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα κλιμάκια ελέγχου το τελευταίο εννεάμηνο έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 25.000 ελέγχους και έχουν επιβάλει πρόστιμα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 250.000 χιλιάδες ευρώ.